Gras

Voorkom een ziekte door een tekenbeet

Datum: 23 april 2024
Laatst bijgewerkt: 23 april 2024
Door: Ilse Klaarenbeek
Wanneer de lentezon weer heerlijk schijnt en de bloemen en bomen volop in bloei staan, wordt helaas de teek ook weer actief. Wie in onze sector werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen in Nederland last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27 duizend mensen de ziekte van Lyme. Een veel kleiner aantal wordt getroffen door een andere tekenbeetziekte, tekenencefalitis (TBE). Voorkom een ziekte door een tekenbeet met onderstaande tips.
Wanneer zijn teken actief?

Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten. Met een piek in juni en juli. Ruim 1,5 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Waar vind je teken?

Teken komen van onderen, ze stappen op passerende dieren of mensen. Teken vallen niet vanuit een boom op mensen. Ze zijn vooral te vinden in bossen en duinen en soms ook in parken en tuinen. Teken zitten vooral in de buurt van bomen en struiken op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras en een laag verterende bladeren of mos.

Hoe herken ik een teek?

Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Hoe bescherm ik mij tijdens het werk?

Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren!

Ik ben gebeten. Wat nu?

Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet.

Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten:

  • Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
  • Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.
Teken infokaart

Stigas heeft een geheugensteuntje gemaakt in de vorm een teken infokaart (ook te downloaden voor anderstaligen). 

Stigas - Teken infokaart
Tekenradar

Op www.tekenradar.nl vind je actuele tekenbeetmeldingen, een overzicht van waar de meeste tekenbeten in Nederland worden gemeld en de cijfers van de huisartsenpeiling. Heel informatief. Ook informatie over afgeronde en lopende onderzoeken staat erop. Bij een hoge tekenactiviteit is het nog belangrijker om een tekencheck te doen.