TKD 2023

Trots op TKD

Datum: 14 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 14 juni 2023
Tevreden en trots kijkt de organisatie van de Technische Kontakt Dagen terug op de beurs van afgelopen week. Als medeorganisator is Cumela blij dat er ondanks de hitte zoveel bezoekers naar de beurs kwamen.

Bij elkaar passeerden ruim 19.000 bezoekers de toegangstent om machines te bekijken en te testen. Op het 118.000 m2 grote terrein stonden ruim 200 exposanten die een zeer compleet beeld gaven van de grondverzetbranche. De 28 ste editie van de TKD overtrof dit jaar een groot aantal records. Want nooit eerder was de beurs zo groot en nooit kwamen er zoveel mensen. Een mooi resultaat voor een beurs die niet door een commerciële organisatie wordt georganiseerd maar door drie brancheverenigingen, Cumela, BMWT en Bouwend Nederland. Hun doel is om de organisatie en de kosten laagdrempelig te houden. De gratis toegang is daarvan onder andere het resultaat.

De grote uitdaging waar de materieelsector voor staat, namelijk in korte tijd flink verduurzamen, speelde een prominente rol op de beurs. De Groene Koers organiseerde bijvoorbeeld twee ontbijtsessies over de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen, Beide ochtenden waren zeer druk bezocht. Op de beurs toonden diverse exposanten de mogelijkheden van Zero-emissie machines en de mogelijkheden van opladen op de bouwlocatie. Ook werden de nieuwste generatie Stage V machines getoond. Ook deze machines dragen bij aan verlaging van de uitstoot van emissies van NOx. Bezoekers van buiten de sector konden zo een goede indruk krijgen van de stand der techniek.

Uiteraard stond deze editie ook volop in het teken van het draaien met machines. Veel bezoekers hebben daar op een veilige manier gebruik van gemaakt. Ook in dat opzicht was er sprake van een zeer geslaagde editie.

Nico Willemsen die namens Cumela nadrukkelijk betrokken was bij de organisatie kijkt er trots op terug. “Het was mijn eerste beurs en dan pas ontdek je wat er bij komt kijken. Uiteraard zijn er dan tot het laatst kleine problemen om op te lossen maar daar hebben de bezoekers niets van gemerkt. Behalve misschien van het warme weer maar daar kunnen wij niets aan doen,” lacht hij. “Het is voor ons belangrijk dat we heel veel leden hebben gezien die zich hier konden oriënteren op belangrijke beslissingen voor de komende jaren.Net zoals opdrachtgevers en overheden konden zien dat hier nog heel veel diesel aangedreven is. Daar zullen we het de komende jaren mee moeten doen. Op een volgende editie zien we dan wel hoe ver de fabrikanten dan zijn.”