Krone Lemken VTE Mähen

Krone en Lemken presenteren eigen robottrekker

Datum: 16 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022
Door: Gert Vreemann
Onder de naam Combined Powers presenteren Krone en Lemken een conceptstudie van een autonome zelfrijdende trekker. Deze VTE bestaat uit een aandrijfunit in combinatie met diverse gedragen werktuigen. De autonome trekker is vorig jaar met succes getest bij diverse werkzaamheden met eigen werktuigen.
Krone Lemken autonome trekker

De VTE (Verfahrenstechnischen Einheit) is een conceptstudie en heeft een dieselelektrische aandrijving met een vermogen van 170 kW (230 pk). De rijaandrijving en de aftakasaandrijving gebeuren elektrisch. De werktuigen worden via een driepuntshefinrichting aangekoppeld. Het trekkende voertuig heeft uitgebreide sensorsystemen die de omgeving en de werktuigen bewaken, met de focus op een veilige werkinzet met optimale arbeidsresultaten. De unit wordt bediend en bewaakt via mobiele apparaten. Werkbonnen en data worden verzonden via een communicatiemodule en de bekende Agrirouter-dataverwerking.

Krone, Lemken autonome trekker, display

Bij het ontwerpen van het project lag de focus op het optimaal haalbare werkresultaat; daarom bestuurt het werktuig ook de trekker. De communicatie en de interactie tussen werktuig en aandrijfunit is gebaseerd op de jarenlange ervaring van Krone en Lemken op het gebied van Isobus en TIM, zodat alle relevante informatie kan worden uitgewisseld tussen het werktuig en de aandrijfunit. Met de inzet van de VTE willen Krone en Lemken ook een duurzaam antwoord bieden op het dreigende tekort aan arbeidskrachten in de landbouw. Door het brede scala aan toepassingen, denk aan werktuigen voor cultiveren, ploegen, zaaien, maaien, schudden en harken, kan de machine het hele jaar door over een zeer lange periode worden gebruikt.

Lemken en Krone zullen de VTE dit seizoen ook intensief testen onder verschillende bedrijfsomstandigheden en de dialoog aangaan met boeren en loonwerkers. Meer informatie is te vinden via www.combined-powers.com.