01 G10A9388

Eigen gezicht voor Franse Hitachi

Datum: 21 september 2023
Laatst bijgewerkt: 22 september 2023
Hitachi vult de ruimte rond de tientons mobiele graafmachines weer op. De Zaxis ZX95W-7 begint bij ongeveer negen ton en loopt afhankelijk van de uitvoering door tot ongeveer tien ton. Hij wordt gebouwd bij Mecalac, maar Hitachi heeft er een duidelijk eigen gezicht aan gegeven. De machine was al te zien op de TKD, maar we konden er later in Oosterhout nog wat beter naar kijken.

In het verleden had Hitachi een kleine mobiele graafmachine in het programma van rond de tien ton. Toen die uit het gamma verdween, vond een aantal klanten dit erg jammer. De mensen van Hitachi CM Nederland betreurden het besluit ook. De ZX135W-7 was nu de kleinste mobiele graafmachine, maar met bijna vijftien ton toch al een flinke jongen. Nu Hitachi met de Zaxis ZX95W-7 opnieuw een machine van negen ton aanbiedt, wordt dit best gewaardeerd. De machine is al even in Nederland, maar voor veel mensen volgde de eerste kennismaking op de TKD. De belangstelling was goed, want de machine stond bijna niet stil.

Hitachi ziet een markt voor deze machine bij aannemers, hoveniers en stratenmakers die veel in het stedelijk gebied werken. Renovatie wordt daar steeds belangrijker en een klein sleufje graven met een grote machine valt niet altijd goed. Met een snelwissel en een draaikantelstuk is het een multifunctionele en veelzijdige machine. Op de bouwplaats kun je er bijna alles mee doen. 

Eigen gezicht

De nieuwe machine komt uit de Mecalac-fabriek in Frankrijk en draagt ook deels het DNA van het Franse merk. Hitachi heeft echter wel een forse bijdrage geleverd in de ontwikkeling en daarom is het zeker geen oranje gespoten Mecalac. Met de vierwielbesturing en de mogelijkheid van hondengang heeft hij wel kenmerken van de Mecalac, maar daar houden de overeenkomsten ook wel zo ongeveer mee op. Hitachi heeft er alles aan gedaan om de machine een uniek karakter en de uitstraling en veiligheid van een Hitachi-machine te geven. Zo is de ZX95W uitgerust met een verstelgiek, is hij voorzien van camera’s opzij en achter en zijn ook de achterlichten anders van vorm.

Met de vierwielbesturing en de mogelijkheid tot hondengang heeft hij wel kenmerken van de Mecalac

De motor komt van Deutz en dat heeft de ZX95W gemeen met de mobiele graafmachines van Hitachi vanaf de ZX135 tot de ZX175. In de ZX95W levert deze 2,9-liter-viercilinder 55,4 kW (75 pk). Daarmee ligt hij net onder de grens van 57 kW en bij dit vermogen spelen er relatief lichte emissie-eisen. De motor heeft hierdoor geen AdBlue nodig, maar is met een dieseloxidatiekatalysator en een dieselpartikelfilter voldoende schoon om aan de Stage V-eisen te voldoen. De motor staat achterop en is via het standaard schuifblad met een bordesje goed toegankelijk. De hydraulische componenten van Danfoss liggen aan de zijkant. Daar ligt ook de grote koeler voor zowel de motor als de hydrauliek. De kraan heeft twee hoofdpompen, een voor het rijden, met een opbrengst van 145 liter per minuut, en een voor het werken. Deze levert maximaal 117 liter per minuut. 

Breder en stabieler

De demomachine van Hitachi CM Nederland staat op grote banden in de maat 560/45R22.5. Die maken de machine iets breder. De opbergkisten aan beide zijkanten zijn daarom ook iets verder naar buiten gebracht. De treeplanken zorgen hierdoor voor een goede toegang. De machine is door de toegenomen breedte meteen iets stabieler geworden. Een van de opbergkisten herbergt ook de vetpot van het automatische smeersysteem van de onderwagen. Voor de bovenwagen heeft de machine een afzonderlijk smeersysteem, uiteraard ook automatisch en met een eigen vetpot. 

Op de weg haalt de machine een snelheid van 35 km/u. Er is ook een langzamere versie. Die heeft niet de mechanische versnelling in de verder hydrostatische aandrijving. De verwachting van Hitachi is dat de Nederlandse klanten in meerderheid voor de snelloper zullen kiezen. 

Hoe kleiner de machine, hoe minder ruimte er is in de cabine. Dat is redelijk logisch. Toch merk je dat nauwelijks, omdat je door het grote glasoppervlak veel zicht hebt en hierdoor ook een ruimtelijk gevoel ontstaat. Omdat de machine een verstekgiek heeft, heb je rechts van de cabine geen giek zitten, maar wel een grote ruit. Rechts zit wel het hydrauliekcompartiment, dat het zicht naar rechts iets belemmert. Met de optionele camera aan de rechter zijkant is dit op te lossen. De camera aan de achterkant is wel standaard. Achter de stoel is minder ruimte, maar een niet al te grote eter kan daar nog steeds zijn koelbox kwijt. In de cabine komt het Franse DNA weer om de hoek kijken. De bediening heeft op de joysticks alle knoppen vrij toewijsbaar. Nu heeft de demomachine een Engcon-snelwissel, met de Engcon DC2-joysticks, maar ook hierop zijn dus alle functies vrij toe te wijzen. Helaas kan de machinist geen eigen profiel aanmaken, waardoor hij, als er tussentijds eens een andere machinist aan de knoppen heeft gezeten, zijn eigen voorkeuren opnieuw moet instellen. Het toewijzen van de functies gaat met een grote draaiknop op de rechter console. 

De bediening heeft op de joysticks alle knoppen vrij toewijsbaar

Met de driedelige Hitachi-verstekgiek en een draaikantelstuk kan de Hitachi ZX95W uitgroeien tot het manusje van alles op de bouwplaats. Door de vierwielbesturing draait hij kort en kun je op krappe werkplekken toch goed uit de voeten. Dankzij de verstekgiek kun je langs muren graven en in hondengang kun je gemakkelijk wegsturen van de muur.