Praktijkproef OnderrijBeveiliging Tractoren van start

6 september 2012
Direct na de officiele opening van de beurs AgroTechniek Holland ging de vlag in top voor de praktijkproef OBT (OnderrijBeveiliging Tractoren) waarbij tien cumelabedrijven de onderrijbeveiligingen in de praktijk gaan beproeven. Of eigenlijk liever niet.

Gedurende het komende jaar nemen tien ondernemingen in de groen-, grond- en infrasector het voortouw in een langlopende praktijktest met zogenaamde OBT’s, een onderrijbeveiligng die aan de voorzijde van tractoren wordt gemonteerd. Tijdens de praktijktest moet blijken of OBT’s daadwerkelijk helpen om ongevallen te voorkomen en/of dat ze de gevolgen van ongevallen voor weggebruikers weten te beperken. Tijdens de vakbeurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen is door CUMELA Nederland aan tien sectorbedrijven een frontbumper overgedragen tijdens een korte bijeenkomst waarbij voorzitter Wim van Mourik de ondernemers en de pers toesprak. Gedeputeerde Jaap Lodders van de provincie Flevoland - verantwoordelijk voor verkeer dus ook voor landbouwverkeer - prijst het initiatief van de ondernemers en de brancheorganisatie. Om dat te onderstrepen hees hij de 'Ik ben veiliger!' vlag in top en Lodders deelde aan de ondernemers T-shirts uit met het veiligheidlogo en de slogan Ik ben veiliger.

De 10 deelnemende cumelabedrijven zijn Gebr. Van Eijk in Alphen, Eijva in Nijkerkerveen, Huiberts in Katwoude, Van Lenthe Dalfsen in Dalfsen, Ploegmakers Rips in De Rips, C.M. Baars in Nieuwland, Mulder Loonbedrijf in Groningen, Loonbedrijf Antuma in Dedemsvaart, Cultuurtechniek H.G. van Dorrestijn in Soest en Loon- en Verhuurbedrijf W. Huybregts in Zundert. Zij gaan zeer binnenkort de weg op met de tweede generatie OBT's. De deelnemers zijn extra goed herkenbaar door de grote Ik ben veiliger! sticker die voorop geplakt is.

Auteur: Michiel Pouwels