Nieuwe test met trekkerbumpers van start

11 augustus 2014
In het kader van verbetering van de verkeersveiligheid houdt CUMELA Nederland een volgende test met trekkerbumpers in de praktijk. De test met maar liefst vier modellen bumpers loopt tot medio 2015 en de eerste bumpers zijn inmiddels uitgeleverd.
Trekkerbumper voor veilig landbouwverkeer

Al eerder heeft CUMELA Nederland een praktijkproef met trekkerbumpers gehouden. In 2012-2013 zijn  Peecon-bumpers getest door elf cumelabedrijven. Deze eerste proef heeft allerlei verbeterpunten opgeleverd die verwerkt zijn in de nieuwe bumpers, want inmiddels zijn er meerdere fabrikanten op de markt.Naast verbetering van de verkeersveiligheid, moeten de bumpers ook praktisch in gebruik zijn. Doel is vooral om de praktische bruikbaarheid in de praktijk uit te testen.

In de nieuwe test worden trekkerbumpers van vier verschillende fabrikanten uitgetest bij acht cumelabedrijven in Oost- en West Nederland. Deelnemende fabrikanten zijn AGRIbumper uit Rijssen, Alasco Poppink uit Reutum, Peeters Landbouwmachines uit Etten-Leur en Tractor Bumper uit Alphen (NB). De bumpers rouleren tussen de acht cumelabedrijven, zodat iedereen met elke bumper ervaring opdoet.

Elk concept van de vier bumpers is anders. Zo is de Alasco-bumper de enige die zonder fronthef direct aan het chassis wordt gekoppeld. De adapters voor de koppeling verschillen per trekkermerk. De Peecon-bumper en de Tractorbumper worden in de fronthef gedragen en zijn met extra frontgewichten uit te rusten. Tractorbumper heeft een bak die zonder frontgewicht dienst doet als werkbak voor kettingen en dergelijke. De AGRIbumper wordt aan het frame van de fronthef bevestigd, waardoor de heflatten nog vrij zijn en er nog een werktuig aan kan worden gekoppeld.

Auteur: Hero Dijkema
Bron: CUMELA Nederland