Eén Eigen Verklaring voor B- en T-rijbewijs

7 augustus 2015
Bestuurders die voor het eerst een B-rijbewijs aanvragen, kunnen tegelijkertijd hun trekkercertificaat omwisselen voor het T-rijbewijs. Het is mogelijk om daarbij één Eigen Verklaringen in te dienen voor het verkrijgen van beide rijbewijzen. Belangrijk is om dat al aan te geven bij de aanvraag van de Eigen Verklaring vóór het rijexamen B.
B- en T-rijbewijs tegelijk aanvragen

Om examen te mogen doen voor het B-rijbewijs is een zogenaamde Eigen Verklaring nodig. Daarin verklaart de aanvrager dat hij geestelijk en lichamelijk in staat is om een voertuig te besturen. Ook voor het omwisselen van het trekkercertificaat voor het T-rijbewijs is een Eigen Verklaring nodig. Voor zowel het B-rijbewijs als voor het omwisselen van het T-rijbewijs is dus een aparte Eigen Verklaring nodig. De kosten van een Eigen Verklaring bij het CBR bedragen € 27,80.

Voor 1 juli 2016
Tot 1 juli 2016 zullen er bestuurders zijn die na 1 juli 2015 bij de aanvraag van hun B-rijbewijs, óók tegelijkertijd hun trekkercertificaat willen omwisselen voor het T-rijbewijs. Dan kan in één keer het nieuwe B-rijbewijs met daarop het T-rijbewijs worden verkregen. Wanneer dit niet tegelijkertijd wordt gedaan, zijn er extra kosten voor de aparte Eigen Verklaring T-rijbewijs en voor de tweede keer kosten voor het rijbewijs met dan ook de categorie T. Het handigst en het goedkoopst is het dus om dat in één keer bij de eerste aanvraag van het B-rijbewijs te doen. Alleen tot 1 juli 2016 is het mogelijk om het trekkercertificaat om te wisselen voor het T-rijbewijs.

De Eigen Verklaring - ook twee in één keer - vraag je aan bij het CBR. Om de Eigen Verklaring te kopen heeft u een DigiD nodig. Het is mogelijk om via één aanvraag van de Eigen Verklaring, voor zowel het nieuwe B-rijbewijs als voor het T-rijbewijs, de twee benodigde Eigen Verklaringen te krijgen. Realiseer je wel dat dit al moet bij de aanvraag van de Eigen Verklaring voor het rijexamen voor het B-rijbewijs.

Digitale Eigen verklaring
Koop een Eigen verklaring via mijn.cbr.nl voor het praktijkexamen. Vul zowel de categorie T als de categorie B (auto) in. Vervolgens geeft u in het opmerkingenvak aan dat het een aanvraag is voor zowel een rijexamen als voor de omwisseling van een trekkercertificaat. Print en onderteken de ingevulde Eigen verklaring en stuur hem op naar het CBR.

Papieren Eigen verklaring
Op de papieren Eigen verklaring geeft je bij de reden van aanvraag aan dat het om zowel een omwisseling van een trekkercertificaat als een voorgenomen rijexamen gaat. Vervolgens vult je de Eigen verklaring volledig in en stuurt u hem op naar het CBR.

Voor het omwisselen van het trekkercertificaat, moet je wel eerst een aanvraag indienen bij de RDW. Daartoe moet het originele trekkercertificaat met aanvraagformulier naar de RDW worden verzonden. Zie voor meer informatie het nieuwsbericht omwisseling trekkercertificaat hierover.

Wanneer je zowel van het CBR als van de RDW positief bericht heeft ontvangen en je bent geslaagd voor je rijexamen B, dan kunt je het B- en T-rijbewijs bij de gemeente aanvragen. Het is alleen tot 1 juli 2016 mogelijk om het trekkercertificaat om te wisselen voor het T-rijbewijs.

Auteur: Hero Dijkema