Motorkettingzagen hout onder spanning

Motorkettingzaag: zaagtechnieken

Bij het omgaan met de motorkettingzaag zijn er verschillende technieken en niveau's waarin je je kunt ontwikkelen en specialiseren. Weet je al hoe je veilig met een kettingzaag kunt omgaan en hoe je het materiaal kunt onderhouden? Dan is het tijd voor verdieping.

Basistraining kettingzagen, velling of werken met stormhout: je vindt hier de cursussen waar je deze technieken kunt leren beheersen. Kies uit één van de onderstaande beschrijvingen welke training bij je werkzaamheden en ervaring past. 

Basistraining kettingzagen
Deze training is speciaal bedoeld voor diegene die de basis in het gebruik van de motorzaag willen beheersen. In deze training ontwikkel je je op zeer praktijkgerichte wijze in het veilig en professioneel om kunnen gaan met de motorzaag. Je leert volgens de Europese richtlijnen de basis in het motorzaag-onderhoud en het korten van hout. Daarnaast leer je eenvoudige rechtopstaande bomen te vellen en uit te snoeien. De zaagwerkzaamheden omvatten het veilig en ergonomisch korten van liggend hout en het uitvoeren van een eenvoudige velling. Dit betekent het vellen van kleine (diameter 15 tot 25 cm), min of meer rechtopstaande, bomen en het uitsnoeien van deze bomen.

Velling
Het vellen van een boom is een vak! Je hebt al een basiskennis van de motorkettingzaag en wilt hiermee verder. Het vellen van bomen is de volgende stap. In deze training leer je hoe je gecontroleerd en veilig bomen, tot een diameter van circa 50 cm, kunt vellen. Wat zijn de gevaren? Welke veltechniek kan ik het beste toepassen? Allemaal vragen waarop je na deze training zelf een antwoord kunt geven; ook ben je in staat de meeste bomen veilig te vellen.

Stormhout, werken onder spanning
Houtspanning is een bekend risico bij motorkettingzagen. Voor het veilig vellen van bomen is het cruciaal dit risico van houtspanning goed in te schatten en te vermijden. Tijdens een eendaagse training leer je te beoordelen of bomen kunnen opscheuren, takken kunnen wegzwiepen of de kettingzaag / motorzaag kan klemmen. Toepassing van speciale technieken in motorkettingzagen helpen je hier veilig mee omgaan. Voorwaarde voor deelname aan deze cursus is het bezit van het basiscertificaat.

Voorkennis

Kennis van veiligheid rondom motorkettingzaag