Inhoud
De opleiding bestaat uit 4 modules en een praktijkexaminering. Elke module bestaat uit verschillende thema’s die in blokken van 4 praktijkdagen worden gegeven. Tussen elk praktijkblok worden er bedrijfsopdrachten uitgevoerd op het werkbedrijf die zoveel mogelijk tijdens de dagelijkse werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.
Modules
- Cultuurtechniek algemeen (2 praktijkdagen): - grond-, water- en bodemkennis.
- Grondverzettechnieken (14 praktijkdagen): - werkvoorbereiding, graven, profileren, afwerken en transporteren.
- Infratechnieken (5 praktijkdagen): - hijsen, putten en leidingen, machinaal bestraten, waterbouwconstructies.
- Groentechnieken (6 praktijkdagen): - onderhoud watergangen, bomen rooien, onderhoud bermen, verwerken biomassa.
- Praktijkexamen (3 praktijkdagen)
Cursus gegevens
Voorkennis
Toetsing
Bijzonderheden
Nu met aantrekkelijke subsidiemogelijkheden voor werknemers van bedrijven onder de cao loonwerk. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van MooiVakMan, en in de formulieren in het vakje Mogelijkheden subsidie.
Sociale partners (Cumela, FNV Agrarisch Groen, Vakvereniging Het Zwarte Corps en CNV Vakmensen) hebben het initiatief genomen voor een opleiding waarmee werknemers met ervaring in het cultuurtechnisch werk en/of agrarische loonwerk bijgeschoold kunnen worden tot groene machinist.
Om de opleiding goed te kunnen doorlopen is een werk- en denkniveau MBO 2 vereist en is enige ervaring met het bedienen van machines (trekker, minigraver etc.) een pré.
Vooraf is er een adviesgesprek waarin wordt besproken of de opleiding aansluit op jouw wensen. De studiebelasting bedraagt circa 3-4 uur per week.
Aan het eind van de opleiding is er een praktijkexamen. Als je slaagt, krijg je het diploma machinist cultuurtechniek, uitgegeven door sociale partners en IPC Werkt.