Sleepslang mest

Stikstofaanpak gaat te traag

Datum: 6 december 2019
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2020
Door: Nico Willemsen
Begin december heeft de politiek iets meer inzicht gegeven in de koers die ze met stikstof wil gaan aanhouden. Cumela is kritisch, omdat veel afhangt van interpretatie en uitwerking, die per provincie anders kan zijn, maar ook omdat het allemaal te veel tijd kost. Komt de spoedwet door de Eerste Kamer, dan moet je als ondernemer nog steeds wachten tot de snelheidsverlaging in maart ingaat, voordat je nieuwe vergunningen kunt krijgen.

In bijgevoegde kamerbrief heeft landbouwminister Carola Schouten donderdag 5 december zijn de hoofdlijnen van een aantal voorgenomen beleidsregels voor de stikstofproblematiek beschreven. Voorlopig is de denkrichting die zij heeft geformuleerd in grove lijnen in overeenstemming met de wensen die wij hebben uitgesproken.
Het is wel zeer zorgelijk dat het uiteindelijke resultaat van deze beleidsregels sterk afhankelijk is van de interpretatie en uitwerking die de afzonderlijke provincies hieraan geven. Begin volgende week zullen de Colleges van Gedeputeerde Staten hierover meer duidelijkheid geven. Vooral voor de agrarische sector levert dat nog veel ongewenste onzekerheid op. Ook kan de aangekondigde spoedwet om de bouw en de zeven grote infraprojecten (MIRT) snel vlot te trekken nog stranden in de Eerste Kamer. Bovendien wil de minister pas medio december verder ingaan op natuurherstelmaatregelen, een mogelijke drempelwaarde en de gebiedsgerichte aanpak.

De beleidsregels op hoofdlijnen:

  • Voor intern salderen, (het verminderen van stikstofemissie binnen het eigen bedrijf of project op eigen locatie om een nieuwe vergunning mogelijk te maken) zullen overheden, onder zeer strikte voorwaarden, eerder vergunde rechten respecteren.
  • Voor extern salderen, (stikstofemissie overnemen van een ander bedrijf dat geheel of gedeeltelijk stopt) is stikstofdaling het uitgangspunt. In principe moet minimaal 30 procent van de vrijgekomen emissie ten goede komen aan de natuur. Omdat provincies van dit percentage mogen afwijken, kán dit voor sommige regio’s slechter uitpakken dan het in eerste instantie lijkt.
  • Het voornemen is ook om inname van dier- en fosfaatrechten los te koppelen van extern salderen. Er komt een systeem dat voorkomt dat bouw & industrie de landbouw uitkopen. Voor exacte invulling van dit beleid neemt het kabinet helaas nog tot 1 februari de tijd.
  • In de brief blijft de minister het belang van bronmaatregelen benadrukken. Het wordt steeds belangrijker om niet alleen emissies op te vangen, maar vooral voorkomen dat ze plaatsvinden. Het Landbouw Collectief deed goede voorstellen. Uit de nadere uitwerking gaat blijken welke van deze voorstellen de overheden zullen overnemen en of die werkbaar worden.

Bronmaatregelen Cumelasector
Ook cumelaondernemers kunnen een actieve bijdrage leveren aan het voorkomen van stikstof-emissie. Dat geldt voor ammoniak (NH3) én stikstofoxiden (NOx). Als dienstverlener aan de agrarische sector ben je als cumelaondernemer bij uitstek geschikt om met slimme technieken en door middel van precisielandbouw onnodige stikstofemissie te voorkomen bij aanwending van organische mest.
Ook jouw machinepark is een bron van NOx-emissie. Door gebruik van start-stopsystemen, stage IV- of V-motoren en het gebruik van GTL of HVO in oudere motoren daalt de stikstofemissie zeer fors. Ook elektrificering gaat door de stikstofdiscussie een sterkere rol spelen. In de lobby die Cumela uitvoert, brengen we ook deze kansen bij de betrokken ministeries actief onder de aandacht. We zijn bereid onze verantwoording te nemen en leggen uit wat realistisch en haalbaar is en maken inzichtelijk wat het de sector kost, zodat we gefundeerd om financiële stimulering kunnen vragen, indien nodig.
Het belangrijkste uitgangspunt is dat er een werkbare drempelwaarde moet komen, waardoor je als ondernemer projecten weer snel kunt uitvoeren.

Natuurherstel
Wij zitten in het stikstofdossier dicht bij het vuur: 

  • We praten in de Taskforce Stikstof en in het kernteam met de verantwoordelijk ambtenaren van de verschillende ministeries.
  • We zitten aan tafel met andere branches, politieke partijen, provincies, ecologen, juristen en andere deskundigen en dat blijven we doen tot er een werkbare oplossing is waardoor de stikstofemissie zal dalen. 

Tegelijk kunnen we ook voor het herstel van robuuste natuur een belangrijke rol spelen. Als cumelaondernemers zijn jullie met jullie machines en kennis van groen en grond bij uitstek de mensen die natuurbeheerorganisaties daarbij kunnen helpen. Daarom gaan we de komende tijd in gesprek met deze organisaties om te laten zien dat jullie als cumelabedrijven hen kunnen helpen bij het tot stand brengen van toekomstbestendige, robuuste natuur.

Meer informatie
Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met de Cumela Ondernemerslijn via tel. 033 - 247 49 99 of per e-mail [email protected].