Mest - Van Vliet

EU-commissie kan werken in buitenland ingewikkelder maken

Datum: 31 oktober 2017
Laatst bijgewerkt: 14 februari 2020
Door:
De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement wil gelijk loon voor gelijk werk binnen de Europese Unie. Een nobel streven, maar de verwachting is dat bedrijven die af en toe een klusje ‘over de grens’ willen doen onevenredig worden getroffen.

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement heeft in oktober 2017 ingestemd met een wijziging van de Detacheringsrichtlijn. De bedoeling is om de arbeidsvoorwaarden van alle werknemers binnen de EU zo gelijk mogelijk te maken. Hiermee moet ook de concurrentie op arbeidsvoorwaarden worden beperkt. Op zich een nobel streven en gericht tegen de uitbuiting door werkgevers en inhuurders van buitenlandse werknemers die moeten werken tegen lage lonen en slechte arbeidsvoorwaarden. Maar we verwachten dat ook goedwillende en fatsoenlijke werkgevers, die af en toe een klusje ‘over de grens’ willen doen door deze voorgenomen wijziging weer onevenredig worden getroffen.

Overtreding kan zware boete betekenen
De huidige regels van de Detacheringsrichtlijn zijn opgenomen in de nationale wetten van de EU-landen. Als je bijvoorbeeld werkzaamheden verricht in Duitsland of België, dan moet jij je aan de wettelijke regels van die landen houden ten aanzien van minimumloon, vakantiebijslag, arbeidstijden en -omstandigheden, uitzending en gelijke behandeling. Om dit te handhaven, heeft ieder EU-land zijn eigen administratieve voorschriften en controlemaatregelen. Er is vaak een meldingsplicht, een documentenplicht, een informatieplicht en voor bepaalde werkzaamheden bestaat er afdrachtplicht aan speciale buitenlandse fondsen. Overtreding van de regels kan leiden tot zware boetes. Al deze al bestaande regels en verplichtingen hinderen het werken in een ander EU-land vaak zwaar.

Algemeen verbindend verklaarde cao
De wijziging waar de commissie nu mee heeft ingestemd, gaat uit van het principe ‘gelijk werk, gelijk loon’. Dat wil zeggen dat niet alleen moet worden uitgegaan van de wettelijke minimum arbeidsvoorwaarden, maar dat ook andere beloningen uit deze cao van toepassing kunnen zijn als er voor een bepaald werk ook sprake is van een toepasselijke algemeen verbindend verklaarde cao. Dit kan dus betekenen dat bijvoorbeeld niet alleen een hoger cao-loon van toepassing kan worden, maar ook zaken als eindejaarsuitkeringen of andere beloningselementen (al dan niet via fondsen). Voor de ondernemer die af een toe een werkje in het buitenland doet, zal het in ieder geval nog meer belemmeringen opwerpen en administratieve (controle) lasten met zich meebrengen.
Het Europees Parlement moet zich nog uitspreken over de voorstellen. Wanneer het parlement de wijziging aanneemt, hebben de nationale overheden nog 4 jaar de tijd om de invoering te regelen. We vrezen daarbij dat de invoering per land dan ook weer in tijd en qua verwezenlijking zal gaan verschillen, dus blijft werken over de grens per land in de komende jaren veel aandacht vragen.

Ben je lid van Cumela en wil je weten waar je op dit moment aan moet denken bij werken in België of Duitsland? Vraag ons meest actuele Stappenplan aan bij de Cumela Ondernemerslijn: 033-2474999.