rooien

Liever altijd zomer- of wintertijd?

Datum: 5 november 2018
Laatst bijgewerkt: 14 februari 2020
Een overgrote meerderheid van de Europeanen is voor de afschaffing van de winter- en zomertijd en wil naar één tijd die het hele jaar geldt. De peiling die daaraan ten grondslag ligt, is op zijn minst discutabel te noemen. Deze is gehouden in de zomer en er heeft geen representatief deel van de bevolking aan meegedaan. Niet altijd wordt op basis van kennis een reactie gegeven, maar vaak juist op basis van emotie. De vraag is of je daar zo’n belangrijk besluit op moet baseren. Wat vind jij? Wat Cumela betreft, zou het handhaven van de zomer- en wintertijd een optie zijn, maar als we moeten kiezen is de wintertijd naar onze mening de beste keuze.

De Europese Commissie heeft een voorkeur uitgesproken voor de zomertijd. Is dit een juiste keuze? Niet de zomertijd, maar de wintertijd is onze standaardtijd. Rusland heeft in 2011 de zomertijd permanent ingevoerd, maar kwam daar in 2014 al op terug. Ook de wintertijd is niet de juiste tijd gezien onze geografische ligging. Nederland ligt in de West-Europese tijdzone en daarom zou het bij ons even laat moeten zijn als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en Portugal. Dat dit niet zo is, komt omdat Duitsland ons in de Tweede Wereldoorlog heeft verplicht ‘hun’ tijd te volgen. Hierdoor lopen we dus een uur vóór op de normale tijd. Altijd zomertijd zou daar nog eens een uur aan toevoegen.

Wintertijd gunstiger voor gezondheid
Voor de gezondheid is het belangrijk dat er zoveel mogelijk tijdens daglicht wordt gewerkt. Ook de Cumela-veiligheidskundigen beamen dat werken in het donker meer risico’s met zich mee zal brengen. De voorkeur van de veiligheidskundigen ligt daarom bij de wintertijd. Het gaat in de cumelasector om het werken met grote (relatief gevaarlijke) machines, waarbij het zicht rondom machines goed moet zijn voor een veilige werkomgeving. Met kunstlicht zijn hier altijd beperkingen in.
Een goede nachtrust is ook zeer belangrijk voor de veiligheid. Bij een definitieve zomertijd ligt het gevaar op de loer om te laat te gaan slapen. Slaapgebrek betekent een veiligheidsrisico.
Bovendien is het bij diverse oogstwerkzaamheden belangrijk dat de dauw van het land is. Als er later op de dag pas gestart kan worden met de werkzaamheden betekent dit een aanslag op de privétijd van de werknemers en meer overwerk.

Meer licht in wintertijd
Uit de plaatjes (zie memo in de bijlage) blijkt dat bij een standaardwintertijd de werkdag voor het grootste deel in het daglicht valt. Alleen in januari, februari, maart, november en december begint de werkdag in het donker. Als de zomertijd de standaard wordt start de werkdag in het donker in januari, februari, maart, april, oktober, november en december. In beide situaties eindigt de werkdag als het nog licht is.