overleg personeel

Hoge boete voor niet voorkomen letsel bij werknemer

Datum: 26 juni 2019
Laatst bijgewerkt: 20 maart 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
Een werknemer valt door een sparing in de vloer naar beneden. Wie is er verantwoordelijk: de hoofdaannemer of de onderaannemer. Via deze rechtspraak wordt daar meer duidelijkheid over gegeven.

Een onderaannemer is aan het werk op de eerste verdieping van een bedrijfshal in aanbouw. Een werknemer is door een sparing in de vloer ongeveer vijf meter naar beneden gevallen. Volgens de Inspectie SZW was er sprake van een overtreding van artikel 3.16 eerste lid Arbobesluit: het valgevaar is niet voorkomen. De werkgever krijgt daarvoor een boete van € 18.000.

De casus
Een werknemer is door een sparing in de vloer ongeveer vijf meter naar beneden gevallen. De werknemer heeft de, op dat gat liggende, plank opzijgeschoven om een pad vrij te maken voor zijn rolsteiger. De plank was niet geborgd (nalatigheid). De sparing was vanaf de begane grond zichtbaar. Daardoor kon de werkgever vanaf die plek zien dat er valgevaar bestond. De werknemer is ten gevolge van de val enkele dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis. Hierdoor was er een verplichting tot het melden van het bedrijfsongeval bij de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie).

Werkgever (is de onderaannemer) moet erop toezien dat er sprake is van doeltreffende voorzieningen om dat valgevaar tegen te gaan. Ook de hoofdaannemer heeft een verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de bouwplaats. De werkgever was van mening dat het gelijkheidsbeginsel geschonden is, omdat de hoofdaannemer geen boete heeft gekregen. De hoofdaannemer is in dit geval niet de werkgever van de gevallen werknemer en daarom was de hoofdaannemer naar deze werknemer niet verplicht tot naleving van artikel 3.16 Arbobesluit. Er was geen indicatie dat de hoofdaannemer niet heeft voldaan aan de naleving van zijn coördinatieverplichting. De uitvoerende partij stelt één of meer coördinatoren voor de uitvoeringsfase aan (Artikel 2.29 Arbobesluit: Aanstelling coördinatoren).

Deze uitspraak laat zien waar de verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer stopt en die van de onderaannemer begint. De hoogte van de boete geeft aan waarom het belangrijk is altijd de veiligheid goed in de gaten te houden. 

Bron: Raad van State, afd. Bestuursrechtspraak, 13 maart 2019 en bureaupoort.nl https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2019:789