Gratis Advies voor 45 plusser!

11 januari 2019
Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft een subsidieregeling ontwikkeld voor alle 45-plussers. Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan dit jaar een gratis advies krijgen over zijn/haar loopbaan.

Sinds 1 januari 2019 geldt dit dus voor iedere werkende man of vrouw vanaf 45 jaar of ouder. Tot vorig jaar was deze regeling alleen voor werkenden in specifieke branches en beroepen. Deze regeling is voor alle werkende mensen, dus ook voor ondernemers. Alleen mensen zonder uitkering mogen hiervan gebruik maken.

Hoe krijg je een loonbaangesprek?
Een loopbaangesprek kan worden aangevraagd rechtstreeks bij een loopbaanadviseur. Deze zijn te vinden via google, een vakbond, via een beroepsvereniging of via de website “Hoe werkt Nederland”.  Meedoen met het Ontwikkeladvies is vrijwillig. Op die website staan ook veel verwijzingen naar organisaties die kunnen helpen met zoeken naar een geschikte loopbaancoach. De kosten worden geregeld door de loopbaancoach. Als de werkende deelneemt hoeft hij/zij niets te betalen.

Tijdens een aantal gesprekken vraagt de adviseur naar de persoonlijke kwaliteiten, behoeften en zorgen. Hoe ziet de toekomst van je vak eruit en wat is er voor nodig om in de toekomst gezond en met plezier te blijven werken in hetzelfde beroep of in een ander beroep tot je met pensioen kunt. Alles wat er wordt gezegd in deze gesprekken blijft tussen de werknemer en de loopbaanadviseur en wordt met niemand anders gedeeld. Het Ontwikkelplan laat zien waar de werknemer zich kan ontwikkelen en hoe hij/zij het werk leuk kan houden. Nu én in de toekomst.

Hoe werkt de subsidie dan?
In totaal heeft het ministerie 17 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de subsidie. Een deel van het budget is voor leidinggevenden die hun werknemers willen ondersteunen bij hun loopbaanwensen. De rest van de subsidie is voor het Ontwikkeladvies. Het Ontwikkeladvies is voor iedere deelnemer gratis. De loopbaanadviseur kan per Ontwikkeladvies € 600,- subsidie aanvragen. Dat kan hij doen door zich te registreren op de website ontwikkeladvies45plussers. Hierna vult de adviseur een vragenlijst in, en hij krijgt een uniek nummer. Dat heeft de adviseur nodig bij de subsidieaanvraag bij Uitvoering van Beleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Wilt u uw werknemers laten deelnemen aan de regeling? De subsidie is beschikbaar tot 10 januari 2020.

Auteur: Jacqueline Tuinenga
Bron: Min SZW