Omzet cumelabedrijven groeit 7,5 procent per jaar

Datum: 11 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 11 januari 2024
De omzet van cumelabedrijven is in de periode 2013 tot en met 2022 flink gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers uit de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Sinds 2013 is de omzet gemiddeld met 7,5 procent per jaar gestegen.
Omzet 2013-2022.png

De omzet groeide van ongeveer 2,0 miljoen euro in 2013 naar ruim 3,3 miljoen euro in 2023. Wat opvalt, is dat zowel grondverzetbedrijven, agrarische loonbedrijven als gemengde bedrijven een duidelijke omzetgroei laten zien. Wel is de omzet van grondverzetbedrijven en gemengde bedrijven duidelijk meer gestegen, ziet adviseur Financiën & Bedrijfsontwikkeling Dieuwer Heins. “Bij de grondverzetbedrijven was dit maar liefst 10,1 procent per jaar, terwijl de omzetgroei van agrarische loonbedrijven slechts 3,7 procent bedroeg. De omzet van deze bedrijven stijgt daardoor nauwelijks meer dan de gemiddelde inflatie. De hoeveelheid werk neemt dus nauwelijks toe. Agrarische loonbedrijven zijn bedrijven waarvan meer dan 67 procent van de omzet uit het agrarisch werk komt. De omzetstijging kan zowel in het agrarische als in het overige deel zijn gerealiseerd.

Bij alle bedrijven is duidelijk dat de omzetgroei ook wordt veroorzaakt door meer werk door derden te laten uitvoeren en door de inkoop van hulp- en grondstoffen. Wanneer je deze aftrekt van de omzet houd je de bruto marge over. Dit is de omzet die overblijft ter dekking van onder meer de arbeids- en machinekosten. De bruto marge is gemiddeld met 4,8 procent per jaar gestegen.

Wat hierbij opvalt, is dat het aandeel werk door derden en inkoop van hulp- en grondstoffen bij de grondverzetbedrijven duidelijk groter is geworden, signaleert Heins. “Dat komt zeer waarschijnlijk doordat grondverzetbedrijven vaker projecten zijn gaan aannemen en niet alleen meer afhankelijk zijn van de verhuur.”

De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van 43 bedrijven die over de periode 2013 en 2022 hebben deelgenomen aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Heins roept bedrijven die jaarlijks deelnemen op om de jaarrekening van 2022 snel aan te leveren. “Zodra van meer deelnemers de cijfers over 2022 bekend zijn, kunnen we eenzelfde analyse maken van een grotere groep bedrijven. We verwachten dat het beeld dan ongeveer gelijk zal zijn, maar we willen dit graag zeker weten.”

Ook weten hoe uw kengetallen zijn?

Is de jaarrekening van jouw bedrijf gereed? En wil je weten hoe jouw kengetallen 2022 zijn? Doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op via de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].