bemest op zij best, sleufjes met mest, goed, fout

Fotokaarten en tips voor nog betere graslandbemesting

Datum: 4 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 4 mei 2023
Door: Herma van den Pol
Het innovatieprogramma Bemest op z'n best presenteert zes tot zeven handige tips verwerkt in twee fotokaarten. Met die kaarten kunnen loonwerkers en agrarische ondernemers de kwaliteit van de bemesting verder verbeteren. "Kwaliteit gaat boven kwantiteit," stelt het projectteam die het innovatieprogramma stuurt. Download ze hier en deel ze met je medewerkers en klanten.
Hogere drogestofopbrengst 

Met zes tot zeven tips helpt Bemest op z'n best om de opbrengst voer uit mest te verhogen. Want naast een lagere uitstoot van ammoniak levert netter bemesten een hogere drogestofopbrengst op. "Drie- tot vierhonderd kilo extra drogestofopbrengst per hectare grasland", zo verklaren de onderzoekers. "Met een ruwvoerprijs van twintig cent per kg droge stof is dat zestig tot tachtig euro per hectare", rekenden de onderzoekers door. 

fotokaarten, bemest op zn best
Onderscheid tussen grondsoorten

De tips deelt het programma via fotokaarten. Een voor klei- en veengrond en één voor zandgrond. Die kaarten kun je hier downloaden of via bemestopzijnbest.nl. De kaarten komen samen met een advies: Bespreek voor de start van het werk hoe je het wilt hebben, beoordeel tijdens en achteraf het resultaat. ga het gesprek met elkaar aan. Dan genieten boer en loonwerker straks van een mooi werkresultaat en een hogere grasopbrengst."

De tips in het kort op een rij:

  • Beoordeel het perceel en de mest. Hoe is de zode? Meng mest homogeen, bepaal de dikte, verdun zo nodig en stem de diepte van de sleuven af. 
  • Kies voor een werkdiepte die past bij de hoeveelheid mest.
  • Stel de druk, de mestgift en de stand van de kouter af op de omstandigheden. 
  • Zorg dat de sleuven van de buitenste rijen en in de rijsporen diep genoeg zijn.
  • Breng de mest dicht bij de grond aan en rij rustig.
  • Scherpe goed afgestelde kouters zijn een must!
  • Werk bij voorkeur met sectieafsluiting en GPS om overlap te voorkomen.
  • Beoordeel na een week het resultaat. 

Lees de uitgebreide versie op de kaarten.