jcb, elektrisch

Webinar over Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB)

Datum: 16 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 17 maart 2023
Door: Herma van den Pol
Vanaf dinsdag 9 mei kun je weer subsidie aanvragen voor de aanschaf van onder meer bouwmachines zonder emissie. Op donderdag 6 april krijg je alvast de kans om hier meer over te weten te komen. Dan organiseert RVO een webinar Aanschaf en Retrofit 2023 met behulp van SSEB. Aanmelden kan tot 30 maart.

Donderdag 6 april, van 14:00 tot 15:00, krijg je de kans om je tijdens een webinar bij te laten praten over SSEB. Handig, want de subsidie ziet er net even anders uit dan die uit 2022. In totaal gaat het om een subsidieregeling met een waarde van 36 miljoen euro. Vanaf 9 mei kun je inschrijven op de subsidie.

Het programma

Tijdens deze informatiesessie vertellen Luc Jonker (adviseur) en José Veger (procescoördinator) van Team elektrisch vervoer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de SSEB in 2023.

Na afloop van het webinar ben je op de hoogte van:

  • de voorwaarden van de regeling
  • de belangrijke aandachtspunten voorafgaand aan een aanvraag
  • de wijzigingen aan de regeling in 2023
  • hoe je een verleende aanvraag uit 2022 wijzigt
  • de SSEB en MIA in 2023

 

Meld je hier aan voor het webinar

Alvast een aantal wijzingen op een rij:

Wijziging in de formule voor meerkosten
Het bedrag per kWh is in 2023 gewijzigd van € 800 naar € 700. De formule is nu: A*kWh + M*kW + O, waarbij: A = € 700, kWh = accucapaciteit in kilowattuur, M = € 300, kW = continue elektrisch motorvermogen in kilowatt van op de bouwmachine beschikbare elektromotoren, O = € 7.000.

Mobiel batterijpakket 
Er is een specifieke formule voor de berekening van de meerkosten voor mobiele batterijpakketten. De formule is B*kWh – P, waarbij B = € 275, P = € 6.000.

Hulpfunctie
De elektrische aandrijfmotor met een brandstofcel of een loodvrij accupakket voor aandrijving van een opbouw (hulpfunctie) komt alleen in aanmerking als je de hulpfunctie plaatst op een vrachtwagen met tenminste milieuklasse Euro VI.

Hoogwerker en meeneemheftruck
In 2023 krijg je geen SSEB Aanschaf voor de hoogwerker en meeneemheftruck.

Emissieloos bouwwerktuig 300 kW met noodaggregaat
Je kunt subsidie aanvragen voor een emissieloos bouwwerktuig vanaf 300 kW totaal elektrisch motorvermogen, die is voorzien van een ingebouwd aggregaat met verbrandingsmotor voor noodvoorziening. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • De ingebouwde noodaggregaat heeft een gebruikstoestand waarbij de verbrandingsmotor automatisch afschakelt als het bouwwerktuig energie onttrekt aan de batterij of is aangesloten op netstroom.
  • Het bouwwerktuig is voorzien van een optie tot online monitoring van de inzet van het bouwwerktuig, waaronder hoe vaak het ingebouwde aggregaat gebruikt wordt.
  • De kosten van de ingebouwde aggregaat horen niet tot de investeringskosten.

Het subsidiepercentage over de meerkosten is maximaal 30 of 40%.

Meerkosten en hoogte subsidie
De subsidie per nieuwe emissieloze bouwmachine is maximaal 40% (voor midden- en kleinbedrijf 50%) van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Dit wordt verminderd met 11,25% forfaitaire milieu-investeringsaftrek over de investeringskosten voor de bouwmachine tot maximaal € 300.000.

Concrete rekenvoorbeeld vind je bij de uitleg Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) van RVO. 

Schoon en emissieloos bouwen?