vos

Toolbox: vossenlintworm duikt regionaal op

Datum: 22 juli 2019
Laatst bijgewerkt: 26 augustus 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
De vossenlintworm is een ziekmakende kleine lintworm (een parasiet). Besmetting leidt op de lange termijn tot de dood. Gelukkig is de kans op besmetting heel klein.

Leefgebied besmette vossen
In Nederland komen besmette dieren alleen voor in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. De vossenlintworm leeft in de darmen van de besmette vos of van in het wild levende ratten en muizen. Heel soms raken honden en katten besmet. 


Besmetting via eitjes
De vossenlintworm verspreidt zich via eitjes in de ontlasting of op de vacht van het besmette dier. De eitjes komen in de omgeving terecht. Bijvoorbeeld op bramen, frambozen, bosbessen, wilde paddenstoelen en valfruit, zoals appels en peren. Als je fruit eet waar de eitjes nog op zitten of als je besmette grond aanraakt met blote handen, dan kan de parasiet zich ontwikkelen in jouw lichaam.

Menselijke gezondheid
Bij mensen tast de vossenlintworm de lever aan. Dat merk je pas na 5 tot 15 jaar. De lever is dan al zover aangetast dat behandeling geen zin meer heeft. 

Besmetting voorkomen

  • Draag altijd werkhandschoenen als je in het groen werkt, waar besmette vossen kunnen komen.
  • Als je wild fruit of paddenstoelen eet, was ze dan grondig of kook ze. Invriezen van fruit helpt niet. De eitjes gaan pas dood bij -80 graden Celsius.
  • Raak dode dieren nooit met je blote handen aan.