houtversnipperaar, toolbox (2134)

Veilig werken met de houtversnipperaar

Datum: 20 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 24 juni 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
Het werken met een houtversnipperaar brengt grote risico’s met zich mee op het gebied van veiligheid. Het is dan ook van groot belang dat je op de hoogte bent van de risico’s die je loopt tijdens het werk. Weten wat de risico’s zijn en weten hoe deze te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken, is een voorwaarde om ongevallen te kunnen voorkomen.

Risico's
Het grootste risico dat je als werknemer loopt, is het oplopen van verwondingen aan of zelfs verlies van ledematen tijdens het werken met de houtversnipperaar. Je werkt namelijk met een machine met open invoer. Letsel kan ontstaan door de combinatie van onderstaande factoren:

  • De draaiende delen van de versnipperaar die het hout naar binnen trekken en verkleinen;
  • De wegslaande takken bij de invoertrechter;
  • De wegvliegende delen die de afvoerpijp met grote snelheid verlaten;

Veelal kan letsel worden voorkomen door gebruik te maken van de juiste, daarvoor aangewezen persoonlijke beschermingsmiddelen die jouw werkgever aanbiedt én te werken met jouw verstand.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Maak tijdens het werken met een houtversnipperaar altijd gebruik van onderstaande persoonlijke beschermingsmiddelen:

  • Gehoorbescherming;
  • Oog- of gelaatsbescherming;
  • Een helm, als er kans is op wegzwiepende of vallende takken;
  • Glad afgewerkte, aaneengesloten kleding; bij voorkeur een snipperoverall. Deze is ook verkrijgbaar met zaagbeveiliging in de broekspijpen en ook in combinatie met signaalkleuren;
  • Nauwsluitende handschoenen;
  • Veiligheidsschoenen of -laarzen.

Tips en vuistregels

Je zult als werknemer veilig moeten werken om letsel te
voorkomen. Hierbij enkele tips.

  1. Zorg dat je op de hoogte bent van de werking van de machine. Schakel de machine niet in voordat je de gebruikershandleiding hebt doorgelezen.
  2. Controleer voor gebruik altijd de werking van de veiligheidshendel. Deze hendel moet met geringe kracht te bedienen zijn. Controleer ook de overige in de gebruikshandleiding genoemde punten. (Zou je die punten concreet kunnen noemen?)
  3. Werk nooit met een defecte machine.
  4. Houd rekening met verkeer en derden in de omgeving. Voor jouw veiligheid moeten er afspraken met de opdrachtgever of wegbeheerder zijn over het markeren, afzetten of fsluiten van de werkomgeving. Controleer of er passende maatregelen zijn genomen.
  5. Voorkom slepen met te zware takken. Zaag takken op een acceptabele grootte.
  6. Zaag takken in een vorm die gemakkelijk door de invoerrollen wordt opgepakt. Dit voorkomt invoerstoringen.
  7. Gebruik altijd persoonlijke beschermingsmiddelen.
  8. Pas op voor terugslag van hout. Vooral zware stukken kunnen gevaarlijk zijn. Ook lange takken kunnen met grote snelheid wegzwiepen. Dat hangt mede af van het versnippersysteem. Bij machines met een rechtsom draaiend vliegwiel met snijsysteem zullen de takken de neiging hebben om naar rechts te slaan. Ga daarom links van de invoertrechter staan. 
  9. Voorkom struikelgevaar. Zorg voor voldoende ruimte rond de machine.
  10. Nooit met handen of voeten in de trechter reiken. De laatste takresten worden bij een volgend gebruik vanzelf naar de messen getrokken en verwerkt.
  11. Schoonmaken, controle en onderhoud aan de machine alleen uitvoeren als deze volledig stilstaat.
  12. Gebruik door onbevoegden wordt voorkomen door de machine uit te schakelen als er geen direct toezicht is. Laat de contactsleutel niet in het contactslot achter als er geen toezicht is.