Aanrijdingen bouwplaats

Toolbox: Voorkomen van aanrijdingen op de bouwplaats

Datum: 2 september 2021
Laatst bijgewerkt: 2 september 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
Elke aanrijding is er één te veel, aangezien die voor alle betrokkenen nare gevolgen kan hebben. Met een goede samenwerking van alle partijen kunnen we aanrijdingen voorkomen. Beoordeel wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat er niemand wordt aangereden.
LMRA - voorkomen aanrijdingen bouwplaats

Kom op voor jezelf 
Op een bouwplaats gebeurt heel veel tegelijk. Dat maakt dat je steeds scherp en alert moet zijn. Als jij het gevoel hebt dat je in een bepaalde situatie niet veilig kunt werken, kaart het dan aan bij je werkgever of opdrachtgever. Laat de situatie niet voortbestaan. Jij bent een waardevolle vakman en het is belangrijk dat jij en anderen veilig thuiskomen. 
 
Maatregelen om aanrijdingen te voorkomen 
• Als het goed is, worden mensen en rijdende voertuigen gescheiden. Goed opletten kan sommige aanrijdingen voorkomen, maar als er niemand in de buurt van een machine is, is een aanrijding gewoon onmogelijk. Het scheiden van activiteiten kan door: 
- geen personen toe te laten in je werkvlak;  
- duidelijke looppaden en rijroutes met eventueel eenrichtingsverkeer te hanteren. Houd je aan de rijrichting en kom niet met je machine op een looppad.

• Als het echt niet lukt om rijdende machines en mensen gescheiden te houden, is het belangrijk dat er alles aan wordt gedaan om een aanrijding te voorkomen. 
- Zorg voor zichtbaarheid. De verlichting op de bouwplaats moet in orde zijn en je moet altijd signaalkleding dragen. 
- Gebruik je (schone) spiegels en camera’s. Zorg dat je voldoende zicht hebt. Bij onvoldoende zicht vraag je om een begeleider. 
- Beoordeel van tevoren de te rijden route. Bepaal een verstandige rijdsnelheid (maximaal 15 km/u).  
- Maak niet meer rijbewegingen dan nodig. 
- Rijd zoveel mogelijk vooruit. Rijd alleen achteruit als het echt niet anders kan en je volledig zicht hebt of begeleiding hebt. 
- Hou je aandacht bij het rijden, dus voer geen telefoongesprek en ga niet rijden als je je niet kunt concentreren. 
- Zorg ervoor dat je zeker weet dat de ander je heeft gezien. Maak oogcontact. 
- Zorg dat je wordt opgemerkt. 

Digitale toolboxen

Alle toolboxen zijn ook digitaal te gebruiken via de Veilig Vakwerk-dienst. Ga voor meer informatie naar: www.veiligvakwerk.nl

Colland klein

Voor meer informatie over veilig werken kijk je op www.agroarbo.nl. Deze toolbox is mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.