waadpak 2020

Toolbox: veilig werken in een waadpak

Datum: 10 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 12 oktober 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
Werken in het water is niet zonder gevaren. Zorg ervoor dat je veilig bent, door de juiste bescherming te dragen.

Risico’s 
Je kunt niet zien wat er onder water is en daardoor kun je vast komen te zitten in de bodem. Scherpe delen kunnen verwondingen veroorzaken of kunnen je waadpak lek maken. Je kunt struikelen of vallen. Ook kun je onderkoeld raken. 

Functie waadpak 
Een waadpak is waterdicht en zorgt ervoor dat je droog en eventueel warm blijft als je in het water moet werken. Draag een waadpak dat past bij de risico’s die je loopt. Waadpakken zijn er in diverse uitvoeringen. In de meeste gevallen heeft een neopreen waadpak de voorkeur, omdat het je warm houdt, flexibel is en niet zo snel lek gaat. 

Soorten waadpakken 

  • PVC waadpak: is vergelijkbaar met een regenpak maar dan iets dikker. Het is waterdicht, maar kan snel lek gaan.
  • Neopreen waadpak: houdt de lichaamswarmte vast en is flexibeler dan een PVC waadpak. 
  • Rubberen waadpak: houdt de wind goed tegen, maar kan erg warm worden als je in de zon moet werken. 
  • Wadpakken die extra bescherming bieden door de stalen neus en ondoordringbare zool (klasse S5).  


Lucht of water in je waadpak: draag een buikriem en een mes 
Als je omvalt en horizontaal in het water komt te liggen kan er lucht in het pak achterblijven. Als de lucht zich bij je voeten verzamelt dan is het lastig om weer te gaan staan. Met een waadpak zal je in gunstige omstandigheden (geen golfslag, ideale weersomstandigheden, etc.) blijven drijven.

Een volgelopen waadpak kan ervoor zorgen dat je niet meer op de kant kunt komen. Het gewicht van het water in je pak werkt dan tegen. Een nat waadpak verhoogt de kans op onderkoeling. Een buikriem voorkomt het vollopen van het waadpak. Met een mes kun je in noodgevallen een waadpak  lek maken. 

Redvest 
Bij werkzaamheden bij of in water is het dragen van een redvest verplicht. Een redvest is gemaakt om je te redden. 

Het zorgt ervoor dat je blijft drijven én dat je op je rug gedraaid wordt als je bewusteloos bent geraakt door bijvoorbeeld een val, verwonding of onderkoeling.  

In -en uitklim voorziening 
Bij verdrinkingsgevaar moet je zorgen dat er een voorziening aanwezig is waarmee je gemakkelijk in en uit het water kunt komen. 

Oefenen 
Volg een praktijk instructie voor het zwemmen met een waadpak in combinatie met een redvest. Oefen ook met een volgelopen waadpak. 

Nooit alleen 
Als je in het water werkt, mag je dat nooit alleen doen. Werk dus minimaal met z’n tweeën. Als er iets met jou gebeurd moet er iemand in de buurt zijn die op tijd kan ingrijpen. Bespreek met elkaar wanneer je wat doet. Als een leven in gevaar is, bel je altijd eerst 112. 

Bekijk de toolbox in PDF

Digitale toolboxen

Alle toolboxen zijn ook digitaal te gebruiken via de Veilig Vakwerk-dienst. Ga voor meer informatie naar: www.veiligvakwerk.nl

Colland klein

Voor meer informatie over veilig werken kijk je op www.agroarbo.nl. Deze toolbox is mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.