lassen 2017

Toolbox: Veilig lassen

Datum: 4 november 2021
Laatst bijgewerkt: 4 november 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
Lasrook bevat stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Korte blootstelling aan lasrook geeft gemakkelijk irritatie van je luchtwegen en metaaldampkoorts of astma. Zorg dat je lasrook niet inademt en houd je longen gezond. Als je goed beschermd werkt, zijn er geen problemen te verwachten.

Maatregelen
Zorg voor zo min mogelijk schadelijke lasrook. Als de te lassen onderdelen verf of deklagen bevatten, wordt de lasrook veel schadelijker. Maak dus zo goed mogelijk schoon. Houd ook rekening met je collega’s die in de buurt zijn. Ook al zijn ze niet aan het lassen, ze ademen wel de rook in!

Ga na of deze situatie bij jullie in het bedrijf voorkomt en bedenk hoe je kunt zorgen dat de rook niet wordt ingeademd. Is het bijvoorbeeld mogelijk om in een aparte ruimte te lassen? Zorg voor voldoende ventilatie. De ruimteventilatie moet 800 kubieke meter per uur per persoon zijn. Het open zetten van ramen en deuren kan soms voldoende zijn, maar dan moet er wel genoeg trek zijn van boven naar beneden. Lasrook blijft hangen en trekt niet helemaal naar het plafond. Ventileer minstens een uur na het lassen en las bij voorkeur buiten.

Lasogen
Bij het lassen komt een zeer grote dosis ultraviolette straling vrij. Zonder goede bescherming veroorzaakt deze straling lasogen. De buitenste laag cellen van het hoornvlies raakt dan beschadigd. Lasogen zijn zeer pijnlijk. Een laskap of lashelm voorkomt lasogen.


Lasrook
Lasrook is een verzamelterm voor het mengsel van gassen, dampen en deeltjes dat vrijkomt bij lassen. Met name voor laswerkzaamheden aan roestvrijstaal bestaat de kans dat het kankerverwekkende zeswaardig chroom (chroom-VI) ontstaat. Naast deeltjes komen ook gassen voor in lasrook. Deze kunnen zijn toegevoegd tijdens het lasproces als (be)schermgas (argon, helium, stikstofdioxide of koolstofdioxide) of zijn ontstaan tijdens het lasproces (ozon, onder invloed van uv-licht). Reden genoeg om lasrook buiten je lijf te houden.

Tips en vuistregels
Verminderen van het inademen van lasrook

  1. Zorg ervoor dat de lasrook niet in de ruimte blijft hangen. Ventileer waar mogelijk. Zet de ruimteventilatie en punt-of bronafzuiging aan of zet ramen en deuren open.
  2. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk rook ontstaat, door het juiste lasproces en het juiste vermogen te kiezen.
  3. Las op slimme tijden, bijvoorbeeld aan het einde van de dag, zodat je niet de rest van de dag in de rook blijft werken.
  4. Las op plaatsen waar anderen geen last hebben van de rook, bijvoorbeeld buiten of in een aparte ruimte.
  5. Zorg voor minder schadelijke lasrook door de te lassen onderdelen goed schoon te maken. Verwijder verf en deklagen.
  6. Gebruik een geschikte lashelm om inademing van de rook te voorkomen. Zet de lashelm pas af als de rook weg is. Dit geldt ook als je buiten last.
  7. Houd je hoofd buiten de rookpluim.
  8. Als je kortademig wordt tijdens het lassen, stop er dan mee en ga even naar buiten. Als je weer verder gaat, zorg dan voor een betere ventilatie en bescherming.
     

Algemeen

  1. Gebruik de noodzakelijke persoonlijke bescherming: gehoorbescherming, handschoenen, lashelm, lasschort of lasoverall.
  2. Werk alleen met gereedschap dat in orde is.
  3. Voorkom brand door in een schone overall te lassen en niet in de buurt van brandbare materialen.
  4. Las nooit in de buurt van ontvlambare stoffen.
  5. Zorg dat er een brandblusser in de buurt is.
  6. Als het mogelijk is, las dan op een gunstige hoogte, zodat rug en schouders niet onnodig worden belast. Zorg voor voldoende werk- en bewegingsruimte. Zet alles wat je niet nodig hebt weg.
  7. Kijk nooit rechtstreeks in de vlam.

Download de Toolbox hier!

Digitale toolboxen

Alle toolboxen zijn ook digitaal te gebruiken via de Veilig Vakwerk-dienst. Ga voor meer informatie naar: veiligvakwerk.nl

Voor meer informatie over veilig werken kijk je op agroarbo.nl. Deze toolbox is mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.