Op deze pagina vind je een aantal handig downloads

Toolbox: hoe om te gaan met het coronavirus

Datum: 2 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Corina van Zoest-Meester
Hoe ga je als medewerker om met het coronavirus? Het virus wordt scherp in de gaten gehouden. Dit omdat het een nieuw virus is, waardoor het onzeker is wat ons te wachten staat. Mensen met lichte klachten zijn na een paar dagen weer beter, maar degene die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen herstellen meestal pas na enkele weken.
LMRA Coronavirus

Wat is het? 
De meeste patiënten die het coronavirus oplopen hebben koorts en klachten aan de luchtwegen, zoals hoesten en kortademigheid. Omdat het een nieuw virus is, is niet precies te zeggen hoe gevaarlijk het is. 

Besmetting 
De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Besmetting kan via de handen gaan of via de lucht. Als iemand hoest, dan komt het virus in vochtdruppeltjes in de lucht. Deze druppels dalen neer. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Gemiddeld besmet één ziek persoon twee andere personen. 

Hoe voorkom je verspreiding van het coronavirus?

  • Beperk sociale contacten. Houd mensen op afstand. Een veilige afstand is 1,5 - 2 meter.
  • Geef elkaar geen hand, maar zwaai of steek een hand op ter begroeting of als afscheid. 
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Was je handen goed en regelmatig (https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen).
  • Was je handen in ieder geval als ze vuil zijn, na een toiletbezoek en na het snuiten van je neus.
  • Was je handen met veel water en zeep. Was de boven- en onderkant, de vingertoppen, duimen en tussen de vingers. Neem ook de polsen mee. Spoel daarna goed af. Maak de handen overal goed droog. Gebruik een papieren of een droge doek om je handen af te drogen. Ziekteverwekkers kunnen overleven in een natte doek.
  • Wassen met handgel of handalcohol kan ook als er geen wasgelegenheid is en de handen niet zichtbaar/voelbaar vuil zijn. Wassen met zeep heeft de voorkeur.
  • Houd afstand van mensen die hoesten.
  • Bezoek geen bijeenkomsten of grote evenementen. Dat geldt ook voor keten en andere ontmoetingsplekken op het platteland.
  • Volg de adviezen van het RIVM op.
  • Volg het nieuws van betrouwbare bronnen.

4x desinfecteren doe je zo
De alcoholische geur van desinfectiemiddelen kent iedereen. Waarschijnlijk het vlammetje op het etiket ook. Maar wat is desinfecteren precies en hoe pas je deze methode correct toe? En is desinfecteren niet gewoon hetzelfde schoonmaken? Vier keer desinfecteren op een rij:

  1. Desinfecteren gaat verder dan goed schoonmaken
    Schoonmaken of reinigen is absoluut niet hetzelfde als desinfecteren. Waar schoonmaken draait om puur productresten verwijderen, is het de bedoeling van desinfecteren om een oppervlakte, instrument of huid te ontsmetten. Zo wordt de oppervlakte ziektekiemvrij gemaakt en het besmettingsniveau van materiaal of levend weefsel verlaagd. Vuil is een broed- en schuilplaats voor ziekteverwekkende organismen, dus het is van belang dat je eerst dit verwijdert (reinigt) en dan pas desinfecteert.
  2. Een oppervlakte desinfecteren doe je zo
    Wanneer een oppervlakte is besmet met bloed of andere lichaamsvloeistoffen, is er een ander protocol nodig dan wanneer een oppervlakte is geïnfecteerd met micro-organismen. Het RIVM heeft er richtlijnen voor gepubliceerd: plastic handschoenen aan, vuil wegvegen met keukenpapier, oppervlakte schoonmaken met allesreiniger en dan desinfecteren met chloor of alcohol. De werkwijze bij de verschillende besmettingen verschilt op het punt dat een met lichaamsvloeistoffen besmette oppervlakte een hogere dosering alcohol of chloor nodig heeft.
  3. Je eigen huid desinfecteren
    Om je eigen huid te ontsmetten, kun je Ethylalcohol en Isopropanol gebruiken. Gebruik wel een concentratie van 70 procent. Een hogere of lagere concentratie vermindert het effect van de desinfectie. Deze middelen werken binnen vijftien minuten als bacteriedodend op de huid, mits je het middels gebruikt zoals wordt voorschreven op het etiket.
  4. En dan je handen wassen
    Je handen desinfecteren is één van de belangrijkste maatregelen om het risico dat micro-organismen van de ene plek naar de andere plek gaan, uit te bannen. Was daarvoor eerst je handen met water en vloeibare zeep. Droog ze af met een papieren handdoekje. Spuit daarna een beetje handalcohol op je handen en laat ze drogen aan de lucht. Resultaat: Ontsmette handen.

    Bron: service management, het grootste platform voor de professionele schoonmaak


Tips om minimaal 1,5 meter uit elkaar te blijven

  • Ga in de kantine niet naast elkaar zitten, maar houd er een stoel tussen. Is de kantine vol? Houd dan op een later moment pauze of ga naar een andere plek.
  • Ga niet allemaal tegelijk in de schaftkeet zitten. Als er een paar mensen buiten blijven is de afstand groter. Soms is het ook mogelijk om niet allemaal tegelijk pauze te houden.
  • Hou afstand als je in de rij staat voor de koffie-automaat.
  • Denk na over situaties waarbij je dichtbij anderen komt. Denk ook na hoe je uit de buurt kunt blijven. Dat geldt ook voor situaties buiten werktijd.

Wanneer mag ik niet naar het werk komen?
Je mag niet naar het werk komen als je moet niezen of hoesten. Ook niet als je keelpijn of een loopneus hebt. Heb je daarnaast last van koorts dan moet je zeker thuis blijven (en de rest van het gezin ook). Je meldt je dan ziek.

Wanneer naar de huisarts?
Heb je koorts, dat houdt in een temperatuur boven de 38 graden én luchtwegklachten? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Ga NIET naar jouw huisarts of huisartsenpost toe. Dan kun je namelijk andere mensen besmetten. De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Meer informatie
Heb je nog andere vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Op de website van het RIVM vind je meer informatie. Ook kun je met vragen terecht bij dit nummer: 0800-1351.