Volvo FM Electric truck in stad

Volvo Trucks voegt geluiden toe aan elektrische trucks

Datum: 28 mei 2021
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2021
Door: Gert Vreemann
Om de veiligheid te verbeteren, heeft Volvo Trucks een akoestisch waarschuwingssysteem met unieke geluiden ontwikkeld voor zijn elektrische voertuigen. Het door Volvo ontworpen alarm vergroot de veiligheid door voetgangers, fietsers en andere weggebruikers bewust te maken van naderende trucks, die anders vrijwel geluidloos zouden zijn.

Vanaf 1 juli 2021 moeten alle nieuwe elektrische voertuigen in de EU een bepaald geluidsniveau produceren bij snelheden tot en met 20 km/u. Het vereiste geluidsniveau is afhankelijk van de snelheid en wordt hoger naarmate de snelheid toeneemt. Bij een snelheid tot en met 20 km/u moet dat minimaal 56 decibel zijn. Als het voertuig te stil is, moet een extern akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem (AVAS) worden toegevoegd.

Om aan de nieuwe eisen te voldoen en tegelijkertijd de voordelen van lagere geluidsniveaus van elektrische voertuigen te behouden, heeft Volvo Trucks een set premiumgeluiden ontwikkeld voor zijn elektrische truckmodellen. Het akoestische waarschuwingssysteem bestaat uit vier verschillende geluiden die informeren over wat de truck doet: vooruit rijden, stationair draaien en achteruit rijden. De geluiden variëren in intensiteit, afhankelijk van de snelheid van de truck, en zullen tijdens acceleratie en afremmen in frequentie wijzigen.

Volvo FM electric truck