Volvo FMX Ruthmann

Volvo FMX met 75 meter hoogwerker

Datum: 31 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 31 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Peinemann Hoogwerksystemen uit Hoogvliet heeft onlangs een Volvo FMX 8x4 in gebruik genomen. Het voertuig is uitgevoerd met een Ruthmann-hoogwerker met een werkbereik van 75 meter hoog en 41 meter zijdelings. De combinatie is in het bijzonder geschikt voor het werken in stedelijke gebieden met beperkte ruimtes.

Maximale draaihoek
De Volvo FMX 8x4 is voorzien van een Ruthmann-hoogwerker T 750 HF (High Flex). Doordat de maximale draaihoek van de werkbak 440 graden en van de jib 220 graden is, wordt een hoge mate van flexibiliteit geboden. De keuze voor een 8x4-chassisvariant maakt de truck wendbaar, wat belangrijk is bij gebruik van het voertuig in binnenstedelijk gebied en op andere plaatsen waar weinig ruimte is. Om hoge technische aslasten te bereiken, heeft de Volvo FMX een tientons naloopas. De machine is voorzien van een lier in de werkbak met een capaciteit van 300 kilo en een ‘lift up’-systeem, waarmee bijvoorbeeld glasplaten op hoogte kunnen worden gebracht en geplaatst. Zelfs bij een werklast van 320 kilo wordt met deze hoogwerker de 75 meter werkhoogte gehaald. De maximale totale werklast bedraagt 600 kilo. 

Volvo FMX

Stempelschotten
Door een oprichthoek van 83 graden en een maximale afstempelbreedte van 8,70 meter kan dicht op het te benaderen object worden afgestempeld. Met extra grote stempelschotten wordt de stempeldruk gereduceerd tot circa tien ton per vierkante meter. De Volvo FMX is uitgerust met de tientons vooras mede omdat die nodig was nodig vanwege de plaats van de stempelschotten.