Volvo FH 500-bakwagen met 225-tonmeter-Erkin-autolaadkraan

Volvo FH met zwaarste autolaadkraan

Datum: 1 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 1 februari 2023
Door: Gert Vreemann
Van Hooft Transport heeft met deze Volvo FH 500-bakwagen/trekker met 225-tonmeter-Erkin-autolaadkraan de zwaarste opvouwbare autolaadkraan van Europa. De truck is in nauwe samenwerking met Volvo Trucks Nederland en Volvo Trucks-dealer Harbers Trucks samengesteld.
Volvo FH 500-bakwagen met 225-tonmeter-Erkin-autolaadkraan

Van Hooft Transport uit Hoevelaken is gespecialiseerd in het vervoeren van zware objecten en hightech-apparatuur. Maarten Bos, operationeel directeur van Van Hooft Transport: “We vervoeren en plaatsen bijvoorbeeld transformatorstations voor netbeheerders. Deze stations worden steeds zwaarder, vandaar onze keuze voor een 225-tonmeter-Erkin-autolaadkraan. Het is de zwaarste autolaadkraan van Europa die nog opvouwbaar is achter de cabine, zodat er laadruimte overblijft. Vervolgens hebben we een truck gezocht die daarvoor geschikt is.”

Van Hooft Transport koos voor een Volvo FH 500 10x4. “We zochten een truck met een goede stabiliteit en veel laadvermogen, die toch zo compact mogelijk is”, vertelt Bos. “Ook wilden we per se een af-fabriek-oplossing. Deze Volvo FH biedt dat. De truck is inzetbaar als korte bakwagen, lange bakwagen en dankzij de demontabele koppelschotel ook als trekker met oplegger.”

Volvo FH 500-bakwagen met 225-tonmeter-Erkin-autolaadkraan

Met deze truck plaatst Van Hooft ook zware machines in bedrijfshallen en door de verschillende varianten heeft het bedrijf zo een oplossing voor alle werkzaamheden. “We komen zeer geregeld op krappe locaties in woonwijken en in bedrijfshallen waar de ruimte om te manoeuvreren beperkt is. Daarvoor is de korte bakwagen met een laadvloer van 4,50 meter ideaal. Als we bijvoorbeeld twintigvoets containers of meerdere transformatorstations moeten meenemen, kiezen we voor de lange bakwagen met een laadvloer van 6,20 meter of de trekker-oplegger.”

De Volvo FH Globetrotter van Van Hooft Transport is in nauwe samenwerking met Volvo Trucks Nederland, dealer Harbers Trucks en opbouwer CCH uit Halsteren samengesteld. Er is gekozen voor een TAG XL-asconfiguratie, waarbij de achterste assen af-fabriek op wide-spread zijn gezet. Dit levert twee ton extra laadvermogen op en daardoor heeft deze truck een GVW van 49 ton. Verder is er gekozen voor Volvo Dynamic Steering en de I-Shift-versnellingsbak met kruipversnellingen. Verder is de truck voorzien van alle veiligheidssystemen van Volvo Trucks. De Erkin World Power ER-225.000 A8+6-autolaadkraan is uitgevoerd met fly-jib en lier met een hijsbereik van 33 meter. De autolaadkraan wordt volledig elektrisch aangedreven, terwijl de truck op HVO rijdt.