Holmer Terra DOS 5

Verbeterde Holmer Terra Dos 5

Datum: 29 september 2022
Laatst bijgewerkt: 29 september 2022
Door: Gert Vreemann
Holmer stelt voor het volgende seizoen officieel de nieuwe Terra Dos 5-bietenrooier voor. Deze bevat veel bekende componenten en technieken van de bestaande Terra Dos-rooiers. Holmer heeft met name qua bestuurderscomfort en degelijkheid flinke stappen gezet. De Terra Dos 5-rooiers zijn net als de Terra Dos 4-modellen verkrijgbaar in tweeassige Terra Dos 5-30- en drieassige Terra Dos 5-40-uitvoeringen.

Holmer Terra DOS 5

Holmer heeft veel bewezen componenten en concepten van de Terra Dos T4-serie overgenomen in de T5. Opnieuw is er een Mercedes-MTU-Stage V-krachtbron met 480 kW (653 pk) gemonteerd. Inspelend op steeds minder beschikbaar personeel heeft Holmer veel energie gestopt in het doorontwikkelen van de cabine. Deze heeft nu led-streep-verlichting met 22.785 lumen die speciaal voor het rooien is ontwikkeld. Dankzij asymmetrische stralingsintensiteit is de verlichting dicht bij de machine en verderaf gelijkwaardig. Verder wordt de bestuurder minder verblind als hij ‘s nachts werkt. Vanwege de zit- en werkpositie van personen van verschillende lengte is de cabine achttien centimeter dieper geworden. Verder is het aantal bedieningselementen zo veel mogelijk verkleind tot de belangrijkste en is de bedieningsergonomie verbeterd. Een belangrijke vernieuwing hierbij betreft het hoofddisplay. Ook hier is de getoonde informatie bewust gereduceerd tot het dan belangrijke. Daarmee kan de bestuurder sneller de belangrijkste parameters aanpassen.

Als extra worden de parameters nu in kleuren weer gegeven. Zo ziet de bestuurder of hij in het goede groene bereik zit of dat hij de instellingen nog moet aanpassen. Volgens Holmer leren minder ervaren bestuurders zo sneller het vak. Verder heeft de cabine vloerverwarming, een ingebouwde stofzuiger en een betere instap gekregen.

Holmer Terra DOS 5

Bij de machine zelf heeft Holmer vooral ingezet op de levensduur van diverse componenten. Zo kunnen de gesmede zonnetanden individueel worden gewisseld. De aandrijfwielen voor de elevator zijn nu uitgerust met Hardox-stalen vingers. Ook de bodemplaten en de slijtplaten voor de bodemkettingen zijn nu allemaal van datzelfde staal. Verder is de bodemketting 25 procent sterker en zijn de draagrollen in het elevatorkanaal vervangen door glijplaten. De ontbladeraar heeft een grotere zuigkracht om droog blad mee te pakken. De rooiunit is in lengte verstelbaar voor bieten met een hoog aandeel onkruid en heeft een verstelbare rollenbed voor zware rooiomstandigheden. De 85 centimeter grote tastwielen geven een betere diepteregeling onder natte omstandigheden. Verder is de capaciteit van de zeefsterren 7,5 procent vergroot en heeft Holmer de overgangen en de bietenstroom verder verbeterd. De druk- en toerentalafhankelijke reinigingsregeling zorgt ervoor dat ook bij lage toerentallen de kans op verstoppingen minimaal is. De hydrauliekprestaties zijn verhoogd voor het werken met acht-, negen- en twaalfrijige rooisystemen. Het onderhoudsinterval voor de dieselmotor is verhoogd van 500 naar 750 uur. Verschillende hydraulische componenten zijn efficiënter geplaatst. Hierdoor zijn er aanzienlijk minder slangen en leidingen nodig, terwijl het ook een brandstofbesparing oplevert. De Terra Dos 5 is al in 2021 als voorseriemachine gebouwd en in de praktijk getest. Dit jaar is een kleine voorserie gebouwd. Voor komend jaar is de Terra Dos 5 officieel leverbaar. Importeur Van Gemeren Mechanisatie gaat, zodra er een machine beschikbaar is, demo’s verzorgen.