De twaalf meter brede ZB4 Contractor is standaard uitgevoerd met een dubbele schijf.

Twaalf meter Vredo ZB4 Contractor

Datum: 27 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2020
Door: Gert Vreemann
Vredo heeft de nieuwe ZB5 Contractor-serie bemesters naar boven uitgebreid met dit twaalf meter brede model. De fabrikant leverde de ZB4-machine al in werkbreedtes van 7,50, 8,25, 9,00 en 9,75 meter. De twaalf meter brede ZB4 Contractor is standaard uitgevoerd met een dubbele schijf.
De twaalf meter brede ZB4 Contractor is standaard uitgevoerd met een dubbele schijf.

De twaalf-meterversie van de ZB4 Contractor is in transportstand aan de bovenzijde slechts 2,50 meter breed. Dit wordt bereikt door de topeinden naar binnen te vouwen. Standaard is de machine uitgerust met een aankoppeldriehoek, maar als optie is de ZB4 ook uit te voeren met Evers-bok of duimplaten. De schijven zijn gemonteerd aan een mechanische geveerde duo-schijfmeshouder. Door het gebruik van onderhoudsvrije torsierubbers zijn de duo-elementen bovendien meestuurbaar. De torsierubbers zorgen, in combinatie met de veerconstructie waarbij de veer is afgezet op het frame, voor een zelfrichtende schijfmeshouder. De ZB4 is standaard uitgevoerd met centraal bediende hydraulische afsluiters en optioneel met lucht-sectieafsluiting.

De twaalf-meterversie van de ZB4 Contractor is in transportstand aan de bovenzijde slechts 2,50 meter breed.

Een nieuw afsluiterprincipe zorgt ervoor dat de afsluiters pas open gaan als deze worden bediend. Tevens zijn de gevoelige componenten, zoals afsluitcilinders en luchtbalgen, voor aan het frame op een beschermde plaats gemonteerd. Het nieuwe frame pendelt vrij in het veld en is eenvoudig vlak en bol te stellen door middel van het in- en uitdraaien van de trek-duwstang. Vredo monteert twee Vogelsang Exacut ECQ-verdelers, die zijn uitgevoerd met 40 millimeter dikke slangen.