claas nexos smalspoortrekker

Stage V-Claas Nexos tot 88 kW (120 pk)

Datum: 21 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 21 januari 2022
Door: Gert Vreemann
De Claas Nexos-smalspoorserie is nu in Stage V-uitvoering op de markt. Deze wordt onder andere uitgerust met een nieuwe transmissie en een cabine met een vlakke vloer. Het design is eveneens nieuw, net als de indeling. Ook zijn er nieuwe MD- en LD-modellen geïntroduceerd. De zwaarste uitvoeringen hebben nu maar liefst 88 kW (120 pk) onder de kap.
claas Nexos smalspoortrekker

De nieuwe Stage V-uitvoering van de Nexos herken je meteen aan het nieuwe design. Het moderne uiterlijk volgt de Y-designtaal die in 2019 werd ingevoerd voor de Lexion-serie. Dankzij de vlakkere motorkap is het zicht naar voren verbeterd. Ook kunnen werktuigen eenvoudiger tussen de assen worden aangebouwd en zijn er meer aanbouwmogelijkheden. De Nexos VE, VL en F, met breedtes van respectievelijk 1,00, 1,25 en 1,45 meter, worden voortaan aangeduid als Nexos S, M en L, met dezelfde buitenbreedte. Daar komt de nieuwe XL met 1,55 meter buitenbreedte bij. Verder wordt de serie uitgebreid met de MD en LD voor fruitteelt, met buitenbreedtes van respectievelijk 1,25 en 1,45 meter. Deze MD en LD zijn uitsluitend zonder cabine leverbaar. De L- en XL-modellen kunnen naar keuze met of zonder cabine worden geleverd. De Nexos S, M, L en XL zijn met cabine leverbaar. Naar boven komt er de 88 kW (120 pk) sterke Nexos 260 bij.

claas nexos smalspoortrekker

Onder de motorkap ligt de nieuwe FPT-3,6-liter-viercilinder met SCR-uitlaatgasnabehandeling, die voldoet aan de Stage V-norm. De powershifttransmissie voor de nieuwe Nexos-modellen beschikt nu over vijf versnellingen in drie groepen plus Twinshift-powershift. De Nexos haalt 40 km/u bij 1700 motortoeren. Bij de nieuwe Smart Stop-functie wordt de koppeling automatisch ontkoppeld zodra de rem wordt ingetrapt en weer gekoppeld bij het loslaten van de rem. Bij de nieuwe cabine met verbeterde ergonomie valt de vlakke vloer op. Verder is vooral het gedeelte rechts van de chauffeur herzien. De schakelhendel is korter voor beter schakelwerk en dito toegankelijkheid aan de rechterkant.

claas smalspoortrekker Nexos

De trekker is leverbaar met een Categorie 4-cabinefiltersysteem. Naast de als optie leverbare Isobus-uitrusting kunnen de Nexos-modellen in de toekomst eveneens worden uitgerust met pakketten die voorheen alleen waren voorbehouden aan de grote trekkers van Claas. Denk bijvoorbeeld aan Dynamic Steering. De werkhydrauliek, met standaard een opbrengst van 87 liter per minuut en maximaal vier dubbelwerkende regelventielen die naar keuze mechanisch of elektro-hydraulisch worden bediend, is gebleven. De hefkracht bedraagt maximaal 3,11 ton achter en 2,8 ton voor de fronthef. De Nexos wordt standaard geleverd met een aftakas aan de achterzijde met 540 toeren. Een tweevoudige aftakas met 540/540E of 540/1000 toeren is als optie leverbaar. Ook voor alle Nexos-modellen zijn Maxi Care-pakketten beschikbaar.