scania smart dashboard

Scania introduceert Smart Dash-dashboard

Datum: 23 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 23 maart 2023
Door: Gert Vreemann
Scania introduceert voor zowel vrachtwagens als bussen het Smart Dash-dashboard. Dit digitale dashboard is de basis voor de ontwikkeling van digitale diensten en zorgt voor een verhoogde veiligheid en verbeterde gebruikerservaringen. Scania speelt hiermee in op de nieuwe algemene veiligheidsvoorschriften van de EU voor zware bedrijfsvoertuigen vanaf juli 2024.
scania smart dashboard

Door de nieuwe algemene veiligheidsvoorschriften van de EU zullen vanaf juli 2024 verschillende veiligheidsgerichte kenmerken verplicht worden voor zware bedrijfsvoertuigen. De nieuwe regelgeving, vastgelegd in VN/ECE R155 en R156, zal ook van toepassing zijn op cyberbeveiligingstechnologieën die zijn gericht op het voorkomen en beperken van manipulatie met voertuigen. Scania heeft een nieuwe elektrische systeemarchitectuur voor zowel vrachtwagens als bussen ontwikkeld. Deze nieuwe architectuur maakt slimmere en snellere communicatie en cyberbeveiliging op een hoger niveau mogelijk en voldoet aan de nieuwe eisen.

Smart Dash is ontwikkeld in overeenstemming met Scania’s modulaire systeem voor digitale maatwerkoplossingen. Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, die wel allemaal de dezelfde modulaire structuur hebben, waardoor een combinatie mogelijk is met andere digitale Scania-oplossingen, zoals My Scania of de Scania Driver-app. Het zal een stap voorwaarts betekenen voor de rijervaring, maar het zal ook de weg vrijmaken voor nieuwe digitale diensten en sterk verbeterde veiligheidsfuncties voor klanten van Scania en hun chauffeurs.

scania truck

Scania richt zich steeds meer op actieve-veiligheidssystemen met een nieuwe generatie camera's, radars en sensoren. De introductie van nieuwe ondersteunende veiligheids- en waarschuwingssystemen zal chauffeurs helpen om het soort incidenten te vermijden dat vaak voorkomt in drukke en volle stedelijke omgevingen.

Scania-eigenaren zullen ook slimme kaarten kunnen gebruiken voor hun verbonden navigatiesystemen. Ze zullen verder kunnen profiteren van over-the-air-updates voor hun voertuigen, ook via supersnelle 5G-verbindingen, waardoor de noodzaak voor het bezoeken van een Scania-werkplaats voor software-updates veel kleiner wordt. De verschillende uitvoeringen van Smart Dash vervangen de huidige oplossingen van Scania en zullen te vinden zijn in vrachtwagens die vanaf het voorjaar van 2024 worden geproduceerd.