zero emissie transportcombinatie minishovel

Opvallende zero-emissiecombinatie voor J. Veldhuizen bv in Westbroek

Datum: 17 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2021
Door: Gert Vreemann
Aannemersbedrijf J. Veldhuizen bv uit Westbroek heeft duurzaamheid ver doorgevoerd met deze nieuwe, elektrische Toyota Proace. Deze bestelwagen wordt ingezet in combinatie met een lichtgewicht aanhangwagen van Veldhuizen Wagenbouw met daarop een elektrische Knikmops. Om dat mogelijk te maken, verruimde Veldhuizen Wagenbouw het trekgewicht van de Toyota Proace naar 3.125 kilo.
Elektrische knikmops op transport in combinatie met elektrische Toyota bus

Steeds vaker wordt er in aanbestedingen geëist dat er ‘zero emissie’ wordt gewerkt en daarvoor heeft cumelabedrijf Veldhuizen BV in Westbroek onder meer geïnvesteerd in elektrische machines zoals trilplaten en een Knikmops E 130-minishovel. Voor het vervoer van die machines is op initiatief van Veldhuizen bv samen met naamgenoot Veldhuizen Wagenbouw uit Groenekan gezocht naar een praktische oplossing in de vorm van het aanpassen van een volledig elektrische Toyota Proace-bestelwagen. De Proace heeft af-fabriek een actieradius van 320 kilometer, een laadvermogen van 1000 kg en een maximaal aanhangwagengewicht van 1000 kilo. Om de bestelwagen geschikt te maken voor de inzet met een zwaardere aanhangwagen werd er een nieuwe trekhaak ontwikkeld, die is goedgekeurd voor 3.125 kilogram. De zwaardere inzet heeft uiteraard consequenties voor de actieradius, maar aangezien aannemingsbedrijf J. Veldhuizen bv werkt in een straal van 50 kilometer is dat geen probleem.

Elektrische Knikmops op speciale Veldhuizen aanhanger

De lichtgewicht tandemas-aanhangwagen, die speciaal voor dit doel werd ontwikkeld, heeft een eigengewicht van slechts 530 kilo en daarmee resteert er een netto laadvermogen van 2600 kilo. De elektrische Knikmops E 130 weegt 1.900 kilo, waardoor er voldoende laadvermogen overblijft voor gereedschappen als palletvorken, een stenenklem en een elektrische stamper. De aanhangwagen is uitgevoerd met in de breedte verstelbare oprijplaten, waardoor deze voor meerdere machines geschikt is. Door de afgeschuinde vloer aan de achterzijde is de oprijhoek geschikt voor zelfrijdende machines.