band Goodyear

Lekker groot en breed

Datum: 1 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 1 mei 2020
Door: Toon van der Stok
Voor de tractoren groter dan 250 pk heeft Zuid West Banden nu een mooi setje banden staan. Afgelopen week werden de eerste twee sets met VF 1100.45R46 banden van Goodyear geleverd. Ofwel banden van meer dan 1 meter breed en 2,15 meter hoog.

De band is vorig jaar op de Agritechnica gepresenteerd en zijn inmiddels ECE gekeurd voor gebruik op de Europese markt. Deze LSW (low sidewall)  banden worden vooral gezien als alternatief voor dubbel lucht of rupsen. Door de lage wang behoudt de band zijn stabiliteit maar is toch heel flexibel en kan goed in de lengte uitvlakken als er op een lage spanning wordt gereden. Dankzij de relatief kleine wang heeft de band volgens Jaap Vollaard van importeur Zuid West Banden toch een strak rijgedrag en een minimale power hop.

banden good year

Compleet op velg
De banden worden rechtstreeks vanuit Amerika geleverd compleet op velgen. In Amerika zijn deze banden al veel gebruikt onder oogstmachines en zelfrijdende spuitmachines. Daar zijn ook veel meer maten beschikbaar. Voor Europa is voorlopig nog alleen deze VF 1100/45 goedgekeurd. De eerste maat die daarbij zal komen is waarschijnlijk de 1000/40R32 die als voorband bij deze achterband past. “Dat moet een indrukwekkend geheel opleveren,” voorspelt Vollaard. De eerste twee sets zijn inmiddels uitgeleverd aan twee akkerbouwers die hiermee het land op gaan. Op de weg zal het gebruik vooral beperkt blijven tot oversteken en moet er daarnaast een ontheffing komen om van de openbare weg gebruik te kunnen maken.