Krone prototype aanbouwhakselaar

Krone peilt meningen aanbouwhakselaar

Datum: 14 november 2020
Laatst bijgewerkt: 14 november 2020
Door: Gert Vreemann
Krone verrast in Duitsland met een aanbouwvariant van de Big X-hakselaar. Het betreft de complete hakselunit met korrelkneuzer, hydraulische invoer en Krone Easy Collect-maïsbek, bestemd voor de zwaarste klasse trekkers. Krone wil graag weten of gebruikers dit zien zitten voordat het de verdere ontwikkelingen en productiestappen in gang zet.
Prototype Krone aanbouwhakselaar

Een fenomeen dat toch telkens weer opduikt, is de ‘good old’ aanbouwhakselaar. Het is een machines die altijd (nog) belangstelling kende, maar wat is verdrongen omdat hij vaak een minder goede hakselkwaliteit bood dan een zelfrijder, met name door het ontbreken van een korrelkneuzer. Bij de moderne hakselaggregaten zijn daar nog features als een traploze hydraulisch aangedreven invoer bij gekomen. Het Duitse blad Profi publiceerde een artikel over dit prototype van een aanbouwhakselaar van Krone en meldt dat deze machine er is voor trekkers van 294 tot 368 kW (400 tot 500 pk). Zo te zien en te lezen is de machine honderd procent gebaseerd op de complete invoer en hakselunit met alles erop en eraan van de lichtere Krone-hakselaars, zoals de Big X 480. Zware trekkers kunnen dergelijke aanbouwmachines, met volgens Profi een geschat gewicht van zo’n zes tot zeven ton, prima aan. In combinatie met een omkeerinrichting en Isobus-bediening zijn alle moderne instellingen mogelijk, dus zal de hakselkwaliteit vergelijkbaar (kunnen) zijn.

De vraag is of er daadwerkelijk markt voor is en dat is ook wat Krone zich afvraagt. De fabrikant wil eigenlijk alleen kwijt dat er nog geen serieuze plannen zijn om de machine op de markt te brengen. Krone geeft aan eerst de markt te willen aftasten of er daadwerkelijk interesse is voor zo’n variant voordat het de volgende ontwikkelingsstappen zet. Dat is te begrijpen, want de zelfrijdende hakselaar is niet voor niets groots doorgebroken. Die is compacter dan een trekker met aanbouwaggregaat en je zit met een betere gewichtsverdeling.

Krone heeft aangeven ook graag van Nederlandse loonwerkers serieuze feedback te ontvangen. De fabrikant wil graag weten of je serieuze interesse hebt, welke eisen je hebt of welke aanpassingen je zou willen. Je kunt je reactie direct naar de ontwikkelingsafdeling van Krone in het Duitse Spelle sturen met een e-mail aan [email protected]. Ze kunnen daar Nederlands.