Kobelco

Kobelco ED160BR-7 Blade Runner

Datum: 24 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 27 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Niet bekend in Nederland, maar wel in trek in gebieden met veel bosbouw, is de Blade Runner-versie van de Kobelco-graafmachine. Het gaat hier om een rupsgraafmachine met extra bulldozereigenschappen. Kobelco lanceert in Europa de nieuwe ED160BR-7 Blade Runner, die geschikt is voor werkzaamheden met zwaar werk voor het schuifblad.

De nieuwe ED160BR-7 Blade Runner is eigenlijk een variant die vooral wordt afgezet in gebieden met veel bosbouw. Je kunt er paden mee egaliseren en desgewenst ook wat stobben meepakken. In ons land speelt dat niet zo, dus bespeurt importeur Kemp nauwelijks vraag naar deze variant. Toch is het wel een interessante machine.

Kobelco

Kobelco heeft de machine voor de bulldozereigenschappen voorzien van een extra zwaar uitgevoerde onderwagen met componenten uit de twintigtons klasse en rupsplaten met drievoudige ribben van 500 of 600 millimeter breed. De ergonomie van de speciale joystick voor het bedienen van het PAT-bulldozerblad is verbeterd. Het bulldozerblad is 326 bij 81 centimeter groot voor een werkbereik van 79 centimeter in de hoogte en 60 centimeter in de diepte. Het heeft een grondverzetcapaciteit van 2,2 kubieke meter. Voor transport kan het worden ingeklapt tot een breedte van 2,46 meter. Het blad kantelt aan beide zijden 25 graden om grond en andere materialen zijdelings te verwijderen en is aan elke zijde 44,5 centimeter verstelbaar voor het nivelleren. Voor gemakkelijker nivelleren is in de PAT-bulldozermodus een zweeffunctie opgenomen. De ED160BR-6 Blade Runner heeft een bodemvrijheid van 44,5 centimeter en een trekkracht van 195 kN. Voor een goede stabiliteit kan het worden uitgerust met contragewichten van 580 of 1000 kilo. De Kobelco ED160BR-7 is uitgerust met een 78 kW (106 pk) Isuzu-Stage V-dieselmotor.