Op basis van de hoeveelheid vuil wordt besloten welke bestemming het maaisel krijgt.

Jelle Bijlsma start proef met duurzamer bermbeheer

Datum: 22 april 2020
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2020
Door: Gert Vreemann
Onder de naam project Mowhawk start Jelle Bijlsma BV in Giekerk een proef met duurzamer bermbeheer. Kern is dat de maaier wordt voorzien van een camera en sensoren om zo het gewas te scannen. Op die manier kan maaisel met vuil of exoten worden gescheiden van ‘schoon’ maaisel. Het project wordt komend voorjaar in opdracht van de provincie Overijssel uitgevoerd in samenwerking met Datacadabra in Enschede.
Op basis van de hoeveelheid vuil wordt besloten welke bestemming het maaisel krijgt.

Jelle Bijlsma BV gaat samen met Datacadabra een maaicombinatie voorzien van camera en sensoren. Datacadabra in Enschede is een gespecialiseerd bedrijf dat technieken ontwikkelt op het gebied van data en kunstmatige intelligentie. Het detecteren van vuil en onkruiden of gewassen en het verwerken van die gegevens is één van de disciplines van het bedrijf. Datacadabra heeft al ervaring met het scannen van gewassen met drones en het verwerken van de data.

Jelle Bijlsma BV gaat samen met Datacadabra een maaicombinatie voorzien van camera en sensoren.

Jelle Bijlsma bouwt de techniek op één van de bestaande maaicombinaties. Met de camera en sensoren worden onder meer vuil en exoten gedetecteerd. De apparatuur van Datacadabra kan exoten als duizendknoop herkennen. Op basis van de hoeveelheid vuil wordt besloten welke bestemming het maaisel krijgt. Maaisel dat exoten bevat, kan dan worden gescheiden van materiaal dat naar de compostering gaat. De Datacadabra-analysesoftware is ook geschikt om selectief te maaien op basis van vooraf ingevoerde data.