bobcat demo days  T7 Electric

Interessante previews op de Bobcat Demo Days

Datum: 28 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 28 juni 2022
Door: Gert Vreemann
Op de Bobcat Demo Days op de Doosan Bobcat Campus in het Tsjechische Dobris toonde Bobcat veel nieuwe ontwikkelingen, waarvan de elektrische T7X-rupslader een van de aandachttrekkers was. Verder waren er de S86- en T86-laders uit de R-serie, de MT100-minirupslader, de operate-by-wire-E35-minigraafmachine, radarsensoren voor het vermijden van obstakels en een assortiment machines voor het terreinonderhoud.
bobcat T7 electric schranklader

Tijdens de Demo Days maakte de volledig elektrische T7X-rupslader zijn debuut in Europa. De lithium-ionaccu van 62 kWh levert genoeg stroom voor vijf uur continu gebruik. Dat wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt door een lastafhankelijk vermogensbeheersysteem dat automatisch het vermogen aanpast aan de behoefte. Bestuurders kunnen ook de prestaties van de T7X handmatig afstemmen op specifiek werk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de rijsnelheid bij het maximumkoppel wijzigen. Nog een opvallende eigenschap is dat er bijna geen vloeistof in de machine aanwezig is. De traditionele hydraulische werkgroep is geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. Tijdens de Demo Days en ook voor de rest van het jaar gebruikt Bobcat de T7X om feedback te verzamelen van klanten die met verschillende toepassingen werken.

bobcat demo days

Voor de officiële lancering later was er al een preview van de nieuwe schranklader S86 en de compacte rupslader T86. Beide machines zijn voorzien van de 78 kW (105 pk) sterke 3,4-liter-Bobcat Stage V-motor. Met behulp van de nieuwe EDC-pomp (Electronic Displacement Control) zijn er een High Flow-functie met 138 liter per minuut en een nieuwe Super Flow-functie met 159 liter per minuut. Daarnaast wordt deze optie geleverd met een nieuw aansluitblok met vijf koppelstukken, waarvoor de grotere driekwart-inch-snelkoppelingen en driekwart-inch-aanbouwdeelleidingen kunnen worden gebruikt. Net als bij de meeste zware graafmachines zijn de hydraulisch bediende joysticks vervangen door een elektro-hydraulisch systeem.

bobcat maaier

De nieuwe MT100-minirupslader wordt ook later dit jaar gelanceerd. Deze MT100 rijdt met gemak door deuropeningen en andere smalle doorgangen en biedt extra vermogen met een nominaal bedrijfsgewicht van meer dan 450 kilo, een flinke opbreekkracht en een grote hefhoogte. Verder was er een eerste kennismaking met de nieuwe elektro-hydraulisch bediende E35-minigraafmachine. Met Ainstein heeft Bobcat een concept voor radarsensoren uitgewerkt dat vergelijkbaar is met dat van parkeersensoren op auto’s of landbouwmachines. Deze sensoren passen op alle machines. Bobcat introduceerde ook een serie machines voor terreinonderhoud. Het merk liet onder meer nieuwe compacte trekkers, zero-turnmaaiers en machines voor tuin- en grasverzorging zien.