Imants krukasspitter aan het werk

Imants komt met krukasspitmachine

Datum: 12 november 2020
Laatst bijgewerkt: 19 november 2020
Door: Gert Vreemann
Spitmachinefabrikant Imants uit Reusel heeft de afgelopen twee jaar een krukasspitmachine ontwikkeld en deze volop getest in testopstellingen in de eigen fabriek. De fabrikant kondigt aan dat de eerste, drie meter brede versie komend seizoen op de markt wordt gezet. Uiteraard is die machine berekend op de zwaarste (klei) omstandigheden en volgens de Imants-filosofie gebouwd.
Imants krukasspitter aan het werk

Imants heeft lang vastgehouden aan zijn roterende spitter en dat betekende dat het merk op heel zware klei de markt moesten laten aan de krukasspitters. Vanuit de markt was er echter al langer een gerichte vraag om ook met een echte Imants-krukasspitter te komen. Om zich door te ontwikkelen als spitspecialist voor alle gronden heeft Imants de voorzet ingekopt met een geheel in eigen huis ontwikkelde krukasspitter. Het gaat vooralsnog om een drie meter machine, uitgerust met twaalf spitbladen op 245 centimeter afstand. De spitbladen zijn 21 centimeter breed en hebben een maximale werkdiepte van 30 centimeter. Door gebruik te maken van een midden aandrijving is nagenoeg de gehele werkbreedte bewerkbaar.  Imants geeft voor deze machine een capaciteit op van ongeveer een hectare per uur. Het benodigde vermogen bedraagt volgens de fabrikant 75 kW (102 pk). De circa twee ton wegende machine is vrijgegeven voor 105 kW (143 pk), waarbij de krukas flink overbemeten is, zodat Imants nog voldoende rek heeft om naar een bredere versie of een zwaardere aandrijflijn te gaan.

imants krukasspitter

Uiteraard heeft de spitter de bekende op- en aanbouwmogelijkheden die de Imants-rotorspitters ook hebben. Zo heeft deze een hef met mogelijkheid tot het aanbouwen van bijvoorbeeld een rotorkopeg. 

Twee prototypes worden nu getest en intensief gevolgd om vanaf 2021 de machine in beperkte oplage commercieel te lanceren.