zurn topcut collect onkruid boven gewas maaien

Homburg importeur van Zürn Top Cut Collect

Datum: 3 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 3 juni 2021
Door: Gert Vreemann
Homburg Holland heeft al de Garford-machines voor mechanische onkruidbestrijding in het programma. Het importeurschap van de Top Cut Collect van Zürn ziet het bedrijf als een goede aanvulling daarop. Deze machine maait vóór de oogst van het gewas de toppen van hoger groeiende onkruiden weg.
zurn topcut collect onkruid boven gewas maaien

De Top Cut Collect-onkruidverzamelaar snijdt de onkruidtoppen net boven het hoofdgewas af en verzamelt de onkruidzaden in de trechter. Grassen en ander hoog groeiend onkruid worden met een dubbel aangedreven mes en een spiraalvormige haspel gemaaid. De machine werkt zo voorzichtig mogelijk om alle zaden te verzamelen. Transportbanden transporteren de onkruidzaden naar een opvangbak met hoogkipsysteem. Dat deze werkwijze nut heeft, blijkt volgens de fabrikant uit studies, die hebben aangetoond dat tot wel veertig procent van de onkruidzaden voor de oogst wordt afgestoten.

Zurn topcut onkruid maaien boven gewas

Afhankelijk van de werkbreedte is bij een rijsnelheid tussen de 5 en 10 km/u een capaciteit van tussen de negen en achttien hectare per uur mogelijk. Homburg ziet met deze machine voor biologische telers kansen om de mechanische onkruidbestrijding uit te beiden. De Top Cut Collect is in te zetten voor het bestrijden van resistent grasonkruid, zoals zwart gras, windhalm, wilde haver en raaigras. Ook kan het een oplossing zijn voor wortelgewassen die de voorgaande winter hebben overleefd. De Top Cut Collect is beschikbaar in werkbreedtes van negen, twaalf en achttien meter. Homburg Holland heeft vanaf 14 juni een Top Cut Collect als demo beschikbaar.