Bobcat E88 graafmachine

Geheel nieuwe Bobcat E88 gelanceerd

Datum: 23 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 23 mei 2022
Door: Gert Vreemann
Met de nieuwe achttons E88 zet Bobcat veel meer neer dan alleen de overgang naar een Stage V-machine. Deze vervanger van de E85 is een compleet andere machine, die rechtstreeks bij Bobcat Amerika vandaan komt en is afgestemd op de Europese markt. De voorganger kwam immers nog uit de Doosan-stal. De nieuwkomer is een slag moderner en sterker en heeft een ruimere cabine.
Bobcat E88 graafmachine

Verrassend is het niet dat Bobcat met de E88 op de Europese markt komt. De fabrikant heeft deze achttons machine al een aantal jaren geleden in Amerika gelanceerd. Bobcat heeft de E88 doorontwikkeld voor de Europese markt en introduceert de machine nu als Stage V-machine op ons continent. De machine is daarmee in basis vergelijkbaar met de zeer succesvol gelanceerde zestons Bobcat E60. De voorganger, de E85, kwam zoals bekend uit de Doosan-familie.

Bobcat E88 graafmachine

De nieuwkomer is uitgerust met de 48,5 kW (65 pk) sterke Bobcat D24-Stage V-viercilindermotor. Deze is uitgerust met een dieseloxidatiekatalysator en een dieselpartikelfilter en dus niet met een SCR-unit. Net als de eerdere Bobcat-machines uit de R2-serie heeft de E88 een ruime cabine met veel hoofd- en beenruimte, zoals die ook al te vinden was op de E60. De nieuwe E88-graafmachine heeft smallere, maar massieve cabinestijlen en een ruim glasoppervlak. De bestuurder heeft – mede dankzij de naar beneden hellende rechterhendel-afdekkap – beter zicht rondom en op het werk. Desgewenst kan de E88 worden uitgerust met een achteruitrijcamera, waarvan de beelden in een hoge resolutie worden weergegeven op het 5-inch- of 7 inch-display.

De nieuwe R2-serie E88 is verkrijgbaar met standaard- en lange arm, met tot vijf op de arm gemonteerde hydraulische hulpleidingen en met A-SAC-technologie (geavanceerde selecteerbare hulphydrauliekbediening) voor een breed assortiment aanbouwdelen. De universele Aux1-hydrauliekleiding en de Aux5-leiding voor de hydraulische koppelingsbediening zijn standaard op de E88. De Aux2-hydrauliekleiding voor bijvoorbeeld draaien en de Aux4-hydrauliekleiding voor kantelbediening zijn als optie leverbaar. De Aux3-leiding is ook optioneel.

Bobcat E88 graafmachine

Voor stabiel werken is de gewichtsverdeling verbeterd en is een extra, 407 kilo zwaar contragewicht leverbaar. De onderwagen is langer voor een betere stabiliteit met geheven blad. De achteroversteek bedraagt zonder extra contragewicht 327 millimeter. Bobcat geeft aan dat de machine zich kenmerkt door hoge uitbreekkrachten en snelle cyclustijden. In vergelijking met de modellen uit de E85 M-serie is deze machine tien centimeter smaller. De graafdiepte is 4,86 meter, het graafbereik 7,55 meter en de uitstorthoogte 4,77 meter.