evers quadro bemester

Evers Quadro Disc Combi-bemester

Datum: 20 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 20 januari 2023
Door: Gert Vreemann
Evers ontwikkelde nieuwe Quadro Disc-elementen, waarbij elk element vier grote snijschijven met uitlopen bevat. Dankzij de 3D-ophanging en de hydraulische drukregeling werken de elementen goed bodemvolgend met een gelijke druk. De nieuwe Quadro Disc Combi-bemester is leverbaar in werkbreedtes tot vijftien meter.
evers quadro disc combi bemester

Fabrikant Evers heeft een compleet nieuw bemesterelement ontwikkeld, waarbij per element niet zoals gebruikelijk twee, maar vier schijven met mestuitlopen zijn bevestigd. Dit element heeft een zogenaamde 3D-ophanging. Dit betekent dat het element altijd naar links, naar rechts, naar boven, naar beneden of diagonaal kan bewegen. Dit gebeurt door middel van een parallellogram en twee bussen met daartussen een rubberen vulling, waardoor het element erg stabiel is, maar wel kan bewegen. De veren naast het element zorgen ervoor dat het element goed recht blijft trekken, voor een goede zijdelingse stabiliteit bij het maken van flauwe bochten en oneffenheden in het land. De snijschijven hebben een doorsnede van 41,5 centimeter en zijn relatief scherp. Door de spitse vorm en de grote diameter hebben deze schijven relatief weinig weerstand. Ze draaien onder alle omstandigheden. De schijfafstand is 18,75 centimeter. Door het combineren van vier schijven aan één element is de constructie relatief eenvoudig en heeft de Quadro een laag eigen gewicht van 3480 kilo voor de twaalf meter brede versie.

evers quadro disc combi bemester

De Evers Quadro Disc is inzetbaar in graan en gras, maar ook op bouwland. Voor bouwlandbemesting zijn er verende tanden aan de bemesterelementen bevestigd. Deze kunnen worden opgeklapt bij andere toepassingen. De Quadro Disc is uitgerust met horizontale verdelers boven op de voorzijde van het frame. Het zwaartepunt van de bemester ligt hierdoor dicht bij de tank. De Quadro Disc is uitgerust met flexibele en warmtebestendige mestslangen met een diameter van 40 millimeter. De elementen zijn voorzien van mestuitlopen met een doorsnede van 60 millimeter voor een rustige mestafgifte. Het frame heeft standaard een V-instelling voor het keren op de kopakker. Optioneel is de bemester uit te rusten met sectieregeling. De Quadro Disc is leverbaar als driedelig frame met twee verdelers in werkbreedtes van 7,50 en 9,00 meter. Het vijfdelige frame heeft drie verdelers. Deze versie is er in werkbreedtes van 12,00, 13,50 en 15,00 meter. De vijfdelige machines zijn ook op 9,00 meter te gebruiken. De twee ‘einddelen’ blijven dan ingeklapt en de hydraulische afsluiters blijven afgesloten.