zetor trekkers

“Erbij zijn” 75 jaar Zetor zonder feest

Datum: 22 december 2021
Laatst bijgewerkt: 24 december 2021
Door: Gert Vreemann
Het was de bedoeling van Zetor om het 75-jarig bestaan dit najaar op beurzen te vieren en daar uit te pakken met het vele nieuws en het delen van de ontwikkelingen die gaande zijn. Het mocht echter niet zo zijn en dus bleef het beperkt tot een digitaal gebeuren, met een speciale website www.zetor75.com. Een korte terugblik en hun nieuws en de toekomstplannen.
Yordi Hoendersloot Zetrac Zetor

Het Tsjechische merk begon in maart 1946 met de uitlevering van de eerste drie Z-24-trekkers en startte de serieproductie op in augustus van dat jaar. Sindsdien zijn er circa 1,4 miljoen trekkers gebouwd. Zetor heeft daarna veel meegemaakt, zoals het in 1992 uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije, waardoor Zetor ineens geen middelgrote trekkers meer in het programma had, omdat die fabriek op Slowaaks grondgebied stond. In 1993 werd Zetor geprivatiseerd en werd een deel van het bedrijf verkocht aan een consolidatiebank. In 1998-1999 werd bijna de helft van deze aandelen gekocht door Motokov. Dat leidde tot het stilzetten van de trekkerproductie vanwege een gebrek aan kapitaal. Een jaar later werd het aandeel van Motokov weer overgedragen aan de consolidatiebank, die een geschikte investeerder moest vinden. In 2002 werd Zetor overgenomen door HTC Holding, dat in hetzelfde jaar ZTS overnam. Daarna kwam het bedrijf in rustiger vaarwater en pakte het de ontwikkeling weer op.

Eigen gezicht behouden

zetor Crystal

Yordi Loendersloot, manager van importeur Zetrac in Goor, had graag willen uitpakken op de beurs in Assen. “Jammer voor ons, want er is in de afgelopen twee jaar bij Zetor veel gebeurd en er zijn tal van ontwikkelingen gaande”, vertelt hij. “Tijdens de pandemie heeft Zetor daarvan internationaal maar weinig kunnen laten zien op beurzen.”

Daarbij geeft hij aan dat Zetor zich nadrukkelijk blijft focussen op toegankelijke trekkers, om zo het eigen gezicht te behouden. Naast het bestaande pakket vormde de introductie van de Utilix en de Hortus in 2017 een belangrijke instap in het groensegment. Hiervoor werkt Zetor samen met fabrikant Tym. Later kwamen daar nog de Primo- en Compax-series bij. Ook de keuze voor Deutz-motoren - de TCD 2,9-viercilinder in de Major-serie en de TCD 6,1-zescilinder in de Crystal - is toekomstgericht. Zetor is er wel helder over dat het de eigen 4,1-liter-viercilindermotor in de Proxima- en Forterra-serie doorzet. In de Forterra zit inmiddels de Stage V-variant en in de Proxima zal die komend jaar ook in Stage V-uitvoering komen. De huidige Proxima’s hebben nog een Stage IIIb-krachtbron. De aangekondigde uitbreiding naar boven - boven de 147 kW (200 pk) - van de in 2015 opnieuw geïntroduceerde Crystal-serie is nog niet doorgezet. Die serie omvat nu een model van 125 kW (170 pk), waaraan de laatste jaren in comfort en uitrusting wel veel verbeteringen zijn doorgevoerd.

Zetor Forterra

Zetor wil daar nu niet meer over kwijt dan dat er voor 2023 en 2024 nieuwe productportfolio-aanpassingen zijn gepland. De afgelopen jaren heeft Zetor het door Pininfarina ontworpen nieuwe design doorgetrokken in de Major-, Proxima- en Forterra-series. Bij deze trekkers en bij de Crystal zijn de cabines en de bediening flink gemoderniseerd. Ook zijn er technische wijzigingen aangebracht, waaronder vooral in de uitvoering en prestaties van de hydrauliek. Naast de Stage V-motor zal de voor Nederland belangrijke Forterra een nieuwe bediening krijgen. Verder krijgt hij meer aflegplekken en een betere toegang tot de radiateur.

Op de thuismarkt is Zetor nog altijd nummer één en in buurland Slowakije nummer twee. Directeur sales en marketing Petr Konštacký geeft aan dat de positie in Centraal-Europa, de Balkan en Scandinavië constant is en dat hij groei ziet in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Bosnië Herzegovina. Verder wijst hij erop dat Zetor de laatste vier jaar met succes nieuwe markten heeft aangeboord in landen als Kenya, Ethiopië, Soedan, Rwanda, Myanmar, Indonesië, Yemen, Colombia, Costa Rica, Uruguay en Vietnam. Konštacký wijst ook op het belang van de in 2020 getekende samenwerkingsovereenkomst met VST Tillers om gezamenlijk trekkers te ontwikkelen voor de Indiase markt.

Met een positieve blik 2022 in

kalender zetor 2022

In Nederland heeft Zetor het lastiger, omdat de markt van agrariërs die een toegankelijke trekker zoeken is afgenomen. In de cumelasector is de positie gering. Ook Yordi Loendersloot denkt echter in kansen. “Er blijft markt voor een toegankelijke trekker”, weet hij. “Daarbij heeft Zetor de laatste jaren het design en de bediening flink gemoderniseerd en de al ruime cabine verder verbeterd. Daarmee kunnen we ons goed laten zien”, aldus Loendersloot. Voor onze sector ziet hij vooral kansen in de groensector. “Daarom hadden we toch graag de beurs in Assen zien doorgaan. Cumelaondernemers moeten gewoon eens instappen en met ons het gesprek aangaan. Daar kan geen internet tegenop.” Bij Zetor denken ze er net zo over. Met een positieve blik gaan ze in 2022 verder met hun plannen.  Hun productkalender  2022 met daarbij blije gebruikerservaringen uit verschillende landen, waaronder Nederland, past daarbij.