Hyundai elektrische graafmachine in aanbouw

Elektrische Hyundai HX260AL bijna klaar

Datum: 20 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 20 juli 2021
Door: Gert Vreemann
Urban Mobility Systems (UMS) in Oss heeft de elektrificatie van de 28-tons Hyundai HX260AL nagenoeg klaar. Na de bouwvak moet hij gaan draaien. Opvallend is dat Van der Spek de machine desgewenst kan leveren zonder batterijpakketten, die in dat geval door een “verhuurder” worden geregeld.
Hyundai 260 rupsgraafmachine ombouw naar elektrisch

De manier waarop UMS in Oss de Hyundai HX260AL ombouwt naar een volledig elektrische graafmachine zal je niet verrassen. Die is vergelijkbaar met de wijze waarop het eerder de zware Doosan DX300LC-7-rupsgraafmachine voor Staad ombouwde.

Ook deze Hyundai krijgt drie Lithium Fero Phosphate (LFP) accupakketten. Elk 650-volt-pakket (met 90 bij 100 bij 100 centimeter grootte) heeft een capaciteit van 130 kWh, klasse C3.

Dat betekent dat het bij piekbelastingen drie keer het opgegeven vermogen kan leveren. UMS heeft het batterijmanagement zo geregeld dat de batterijen desgewenst gelijkwaardig of apart kunnen worden leeggetrokken of opgeladen. De met hijsogen uitgeruste batterijpakketten wegen circa 1250 kilo per stuk. De HX260AL wordt uitgerust met drie van deze pakketten. Van der Spek geeft aan dat deze keuze past in de wens naar standaardisering van elektrische machines. UMS zet met de gestandaardiseerde 130 kWh batterijpakketten in om deze merkonafhankelijk op de bouwplaats in verschillende bouwmachines te kunnen gebruiken.

ombouw Hyundai 260 rupsgraafmachine naar elektrisch

Van der Spek en UMS zijn in gesprek met  potentiële aanbieders/verhuurders die met deze UMS-batterijpakketten stroom aan klanten kan leveren. Daarmee kan Van der Spek de elektrische graafmachine desgewenst zonder batterijpakketten leveren. De prijs komt zonder batterijen naar schatting uit rond de € 350.000,-. De geschatte prijs van zo’n pakket is € 75.000,-. Een rupsgraafmachine uit de klasse van twintig tot dertig ton, zoals deze Hyundai HX260AL, zal worden uitgerust met drie pakketten. Een veertien- tot zestientons mobiele graafmachine kan toe met twee pakketten. Deze eerste Hyundai-rupsmachine gaat nog naar Vianen en dan na de bouwvak snel naar de eerste klant. Van der Spek heeft deze diepte-investering gedaan omdat het bedrijf al gerichte belangstelling van meerdere klanten heeft voor dergelijke elektrische rups- en mobiele graafmachines van Hyundai.