Kobelco SK550 LC-11  sloopmachine

Dikke Kobelco SK550LC-11-sloopmachine

Datum: 19 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2022
Door: Gert Vreemann
Kobelco introduceert een nieuwe generatie van de SK550DLC-11-sloopmachine in Europa. Deze kreeg ten opzichte van het eerdere model meer motorvermogen, een grotere duurzaamheid en een verbeterd comfort voor de machinist. De SK550DLC-11 is wederom uitgerust met Kobelco's Next-koppelingssysteem.
Kobelco SK550 LC-11  sloopmachine

Net als zijn voorganger SK550DLC-10 en de kleinere SK350DLC- en SK400DLC-sloopmachines is de SK550DLC-11 uitgerust met Kobelco's Next-systeem. Dit systeem kan worden gebruikt voor sloopwerkzaamheden op hoogte en voor funderingen. Daarnaast vergemakkelijkt dit het vervoer van de machine van project naar project. De machine biedt vier ultralange uitrustingsstukconfiguraties, met een maximale werkhoogte van 27,5 meter. De configuratie met de extra giek is voor het slopen van lagere verdiepingen van hoge gebouwen en biedt een maximale werkdiepte van 6,26 meter. De versterkte uitrustingsstukken kunnen ter plekke worden gewisseld. De transporthoogte van een ingeklapt Next-systeem is circa twee meter, waarmee de machine met een standaard trailer kan worden vervoerd. De Kobelco heeft voor transport een hydraulisch verstelbare onderwagen, waarmee de breedte van het rupsonderstel kan worden teruggebracht tot 2,98 meter. Daarbij kan het tweedelige contragewicht voor transport worden gedemonteerd.

kobelco 550 DLC-11 sloopmachine

De SK550DLC-11 is uitgerust met de bekende 10,5-liter-Hino P11C-VN-Stage V-motor. Kobelco geeft aan dat de nieuwe krachtbron tien procent meer vermogen heeft dan de huidige 271 kW (369 pk) sterke motor in de -10-versie. Net als de conventionele generatie 11-sloopmachines van Kobelco is de SK550DLC-11 ontwikkeld volgens het Performance X Design-concept. De cabine is modern en voorzien van een 10-inch-kleurenscherm. Het scherm laat ook een birds-eye- en eagle-eye-view zien van de camera’s die aan de rechter- en achterkant van de machine zijn gemonteerd. De sloopcabine is voorzien van veiligheidsglas en rasterbescherming over de voor- en bovenruit. Ook kan de cabine tot dertig graden worden gekanteld. Als het uitrustingsstuk binnen een bepaalde afstand van de cabine komt, klinkt er een alarm en verschijnt er een waarschuwing op het scherm. Het uitrustingsstuk stopt dan automatisch gedoseerd. Uiteraard worden de werkradius en de stabiliteit berekend vanaf de positie van het uitrustingsstuk en de machinist wordt via het stabiliteitswaarschuwingssysteem gewaarschuwd. De omkeerbare koelventilator van de SK550DLC-11 helpt het koelsysteem van de machine schoon te houden in stoffige sloopomstandigheden.