Delvano ST zelfrijder

Delvano ST-zelfrijder terug

Datum: 7 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 7 januari 2021
Door: Gert Vreemann
Nadat de ST een aantal jaar uit productie is geweest, brengt Delvano deze machine nu weer op de markt. De fabrikant ziet deze veldspuit als een alternatief voor de Euro-Trac voor gebruikers die geen hydraulisch verstelbare spoorbreedte nodig hebben.

Delvano ST zelfrijder

Delvano is in Nederland vooral bekend van de zelfrijdende Euro-Trac-veldspuiten. Met de ST brengt de fabrikant een variant op de markt met dezelfde eigenschappen, maar zonder hydraulisch verstelbare spoorbreedte. Er worden twee modellen geproduceerd: de ST-20 met een tankinhoud van 3300 of 5000 liter met een werkbreedte tot 45 meter en daarnaast de ST-27 met een tankinhoud van 6000 of 7000 liter en een spuitboom van maximaal 57 meter breed. De voor- en achteras zijn pendelend opgehangen en voorzien van hydraulische vering. Ook deze veldspuit van Delvano is voorzien van de categorie 4-Lochmann-cabine. De cabine is voorzien van vier koolstoffilters en overdruk. Vanuit de cabine kunnen door middel van het 15-inch-touchscreen in combinatie met de joystick alle rij- en spuitfuncties worden bediend. Met het touchscreen worden functies bediend als twee- of vierwielbesturing, alle spuitboombedieningen, de verlichting, het bandendrukwisselsysteem en de elektrische kranen.

Bij de vulopening van de tank is een extern display gepositioneerd. Op dit display kunnen alle elektrische kranen en de spuit- en vulpomp worden bediend. Tevens kan er de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof worden voorgeprogrammeerd. Het is mogelijk om bij de vulslang naast de cabine een tweede extern display te plaatsen. De spuitpomp is een zuiger-membraanpomp met een opbrengst van 250 liter per minuut, die in de kast aan de rechterkant van de tank is geplaatst. Daarnaast heeft de veldspuit een aparte vulpomp met een capaciteit van 700 liter per minuut. Een rondpompsysteem met luchtafsluitbare doppen is standaard. De ST kan net als de Euro-Trac worden voorzien van het Bi-Air-luchtondersteuningssysteem. Ook is het mogelijk om de machine uit te voeren met elektrisch bedienbare spuitdoppen, waarbij de doppen afzonderlijk van elkaar kunnen worden bediend, of met pulserende doppen.