Stop, Diefstal, markeren, registreren

Stop Diefstal-campagne opnieuw van start!

Datum: 14 september 2022
Laatst bijgewerkt: 14 september 2022
Door: Gerwin Otten
Deze week gaat er een nieuwe Stop Diefstal-campagne van start. Brancheorganisatie Cumela, PVO Oost-Nederland en de landelijke politie roepen ondernemers in de agrarische sector op om hun GPS-apparatuur te registreren, markeren en demonteren en om verdachte situaties te signaleren en melden bij de politie. GPS-diefstallen zijn al jaren een groot probleem en landelijk neemt het aantal GPS-diefstallen momenteel weer toe. “We zitten nu al op het aantal diefstallen dat we vorig jaar in totaal hadden” aldus René Middag, landelijk coördinator Mobiel Banditisme bij de politie.

GPS-apparatuur is duur en wordt veel gebruikt in de agrarische sector. Het is ook een hele gewilde buit voor criminelen en verdwijnt vervolgens vliegensvlug de grens over. Ondernemers blijven met een grote kostenpost achter. Denk aan braakschade, stilstaande apparatuur en de kosten van de apparatuur zelf. Daarom brengen Cumela, PVO Oost-Nederland en de landelijke politie met de Stop Diefstal-campagne vier stappen onder de aandacht om diefstallen zoveel mogelijk te voorkomen: registreer, markeer, demonteer en signaleer.

Bekijk alle stappen

Stop Diefstal-campagne 

Cumela startte vorig jaar de eerste Stop Diefstal-campagne om een halt toe te roepen aan het oplopende aantal diefstallen van GPS-apparatuur. Ruim 500 bedrijven meldden zich vorig jaar bij Cumela voor een markeerset en er werden 11.000 labels en 5.000 waarschuwingsstickers uitgeleverd. Het aantal inbraken in de sector onder gemarkeerde en geregistreerde apparatuur verminderde met 45 procent ten opzichte van de periode daarvoor.  

Het belangrijkste effect van de Stop Diefstal-campagne is dat geregistreerde en gemarkeerde apparatuur lastiger te transporteren en verhandelen is en daardoor onaantrekkelijk voor criminelen. Omdat het aantal diefstallen weer oploopt is de campagne heropend. Cumelabedrijven kunnen markeersets bestellen via www.cumela.nl/stopdiefstal en alle andere bedrijven via www.pvo-oostnederland.nl/stopdiefstal 

Gestolen apparatuur teruggevonden 

Vanuit een internationaal politieonderzoek naar GPS-diefstallen is een grote partij met apparatuur teruggevonden in Oost-Europa. Een deel van de apparatuur is aan de hand van serienummers te herleiden naar diefstallen die recent in Nederland plaatsgevonden hebben. De politie is nog op zoek naar de eigenaren van het andere deel van de gestolen apparatuur.  

Cumela riep haar leden recent op om hun serienummers alsnog door te geven en op te laten nemen in het proces verbaal, mocht dit tijdens de aangifte niet gebeurd zijn. Sindsdien zijn al tientallen apparaten gekoppeld aan de juiste aangiftes. Het doorgeven van je serienummers loont dus! Hiermee kan de apparatuur terugbezorgd worden bij de juiste eigenaar en krijgen de dieven de juiste straf.