zonnebloemlint, Gerrit Boschloo

Eerste meters zonnebloemlint gezaaid

Datum: 29 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 29 mei 2020
Door: Herma van den Pol
Loonwerker Gerrit Boschloo, die tevens vanaf het eerste uur bij het project betrokken is, zaaide 15 mei de eerste meters zonnebloemlint in. Dit jaar gaat het nog om 16,5 km, maar in 2021 hoopt hij op te schalen naar 20 kilometer.

Voor het derde jaar op rij zaait loonwerker Gerrit Boschloo uit Gorssel een zonnebloemmengsel om mee te werken aan het zonnebloemlint. Iets waar hij al vanaf het eerste uur bij betrokken is. "In totaal zorgen boeren, burgers en bedrijven ervoor dat er via crowdfunding 16,5 km zonnebloemlint gezaaid kan worden." Dit jaar is het wel voor het eerst een mengsel. "Een boeket van bloemen en granen", zegt Gerrit Steging. 

Dit was het eerste jaar dat ook andere partijen via crowdfunding konden bijdragen aan het project. "Ik ben enorm blij met het succes van de crowdfunding. We hopen dat het een terugkerend karakter krijgt. In 2021 op naar de 20 kilometer!’ Al met al is het exacte bedrag dat is binnengekomen via de crowdfundingsactie 18.150,00 euro. De gemeente Lochem deed als eerste een donatie. De partners van het zonnebloemlint TP Solar, Lochem Energie, Slootsmit mesttechniek, Gateway Woordenboeken, Mechanisatie Lochem BV, Agrowin en Limagrain doneerden elk ook een aanzienlijk bedrag", zegt Boschloo. 

De ervaringen die in Lochem opgedaan worden met het zonnebloemlint worden ook weer in andere gemeente gebruikt, zoals in Bronckhorst. "Het getuigt van draagvlak dat mensen nu ook willen sponsoren", zo sluit Steging af.