DezDe oorkonde kleurkeur staat voor ecologisch bermbeheer dat de biodiversiteit bevordert.

De Heer in Polsbroek eerste aannemer met Kleurkeur

Datum: 15 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 15 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Op 19 juni heeft Groenkeur-ondernemer De Heer land en water BV in Polsbroek als eerste bedrijf de audit Kleurkeur succesvol afgerond. Het bedrijf is hiermee in het bezit van de oorkonde Groenvoorziening met Kleurkeur, die het in samenwerking met provincie Gelderland als opdrachtgever behaalde.
Marco van Vliet, projectleider bij De Heer land en water BV, ontving de oorkonde .

Marco van Vliet, projectleider bij De Heer land en water BV, ontving de oorkonde uit handen van Titia Wolterbeek van de Vlinderstichting en Dick Oosthoek van Stichting Groenkeur. Deze oorkonde staat voor ecologisch bermbeheer dat de biodiversiteit bevordert. Om de oorkonde te kunnen behalen, volgden de medewerkers van het bedrijf als één van de eersten de speciale cursus bij de Vlinderstichting. Daarnaast implementeerde De Heer Kleurkeur-eisen binnen het bedrijf. In opdracht van de provincie Gelderland voert het bedrijf het beheer van de bermen uit langs de N-wegen van het gebied Vallei en Veluwe. Binnen dit bestek voert De Heer maaiwerkzaamheden volgens de Kleurkeur-richtlijn uit. Gezamenlijk werd een beheerplan opgesteld. Certificatie-instelling MPS-ECAS heeft als onafhankelijke auditor de papieren en werkzaamheden beoordeeld.

Al langer bezig

DezDe oorkonde kleurkeur staat voor ecologisch bermbeheer dat de biodiversiteit bevordert.

Colin Maas, manager auditing bij MPS-ECAS, vertelt dat De Heer land en water al langer bezig is met het beheren van bermen op een wijze die de biodiversiteit vergroot. Onder andere voor de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Utrecht zijn verschillende pilots uitgevoerd. De provincie Gelderland neemt actief deel aan de ontwikkeling van Kleurkeur en stimuleert het gebruik daarvan langs haar eigen wegen en bij gemeenten en waterschappen in de provincie.

Meerdere bedrijven zijn zich samen met hun opdrachtgever aan het klaarmaken voor ecologisch bermbeheer binnen de richtlijn Kleurkeur. De Vlinderstichting heeft al zo’n 250 diploma’s afgegeven aan mensen die de cursus Kleurkeur basis hebben gevolgd. In de komende maanden volgen nog eens meer dan 150 mensen de opleiding. Zij werken voor verschillende Groenkeur-bedrijven en verschillende overheden.