Carol Terleth

Zoek verbinding

Datum: 3 november 2021
Laatst bijgewerkt: 3 november 2021
Door: Toon van der Stok
In 2022 wil Cumela in zoveel mogelijk gemeenten laten zien dat cumelabedrijven onmisbaar zijn en in het buitengebied thuis horen. Hoe je dat aanpakt was een van de thema’s van de bestuurdersdag deze week. Alles begint bij verbinding zoeken vertelde trainer Carol Terleth.

Een belangrijke reden om nu de aandacht op de gemeenten te richten is de komst van de nieuwe omgevingswet. Een wet die al heel lang in voorbereiding is, maar nu mogelijk volgend jaar wordt ingevoerd. Het betekent vooral dat gemeenten nieuwe plannen maken voor de inrichting van hun gebied en wat daar toegestaan is. Dat is ook het moment dat je als cumelabedrijf weer moet opletten over er voldoende ruimte is voor ontwikkeling op je huidige vestigingslocatie.

Carol Terleth

Ruim 60 bestuurders vanuit de hele organisatie waren aanwezig tijdens deze bijeenkomst in Harderwijk. Naast een update over een aantal actuele ontwikkelingen zoals de veiligheidsladder en het 7e actieprogramma was er vooral ruimte voor een training in het in contact komen met de juiste mensen in een gemeente en het omgaan met bestuurders. Terleth wees er daarbij op, dat het niet alleen van belang is om je te richten op wethouders en gemeenteraadsleden, maar dat het ook nuttig kan zijn om de goede ambtenaren te leren kennen. “Wethouders en gemeenteraadsleden worden om de vier jaar gekozen, ambtenaren kunnen veel langer blijven zitten.”

Hij waarschuwde nadrukkelijk om bij een contact niet in de valkuil te stappen om onmiddellijk te beginnen met zaken waar je het niet mee eens bent. “Dat soort mensen zien ze al dagelijks en daar hebben ze vooral hinder van, want ook zij willen wat bereiken.” Hij adviseerde daarom om veel meer mee te denken. “Maar daarvoor moet je wel in contact komen. Dat betekent dat je aansluiting moet zoeken bij de mensen waar je mee te maken hebt. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je te maken hebt met een wethouder van de VVD of van Groen Links. Maar ik weet zeker dat je als cumelabedrijf voor allebei wat te vertellen hebt. Bij de VVD kun je aansluiten bij de ruimte voor ondernemerschap, dat is vaak een makkelijke. Groen Links is voor veel bedrijven ook geen probleem, want veel bedrijven zijn ook actief in natuurgebieden. Dat kan zijn via de aanleg, maar ook via het onderhoud. Daar kun je dus laten zien dat je onmisbaar bent voor dit werk en dat het belangrijk is dat je ook in het buitengebied dicht bij het werk je bedrijf hebt.”

In gesprek

Een belangrijke tip die hij ook voor iedereen had was het bedenken dat wat je doet voor heel veel mensen helemaal niet gewoon is. “Wat voor jouw vanzelfsprekend is, zegt anderen helemaal niets. Je moet dus echt uitleggen met welke machines je werk, hoe groot of klein die zijn en wat voor werk je daar allemaal mee doet. Daar hebben mensen echt geen idee van.”   Pas als dat duidelijk is, moet je volgens hem in een gesprek een volgende stap maken. “Dan kun je laten zien wat je bedrijf te bieden heeft en hoe je wellicht kunt bijdragen aan problemen waar de gemeente een oplossing voor zoekt. Dan kom je ook in de fase dat ze jouw gaan benaderen met vragen over problemen waar ze mee worstelen.”

Als je zover bent, dan word je gezien, en kun je ook je eigen problemen naar voren brengen betoogde hij. “Dan kun je in gesprek gaan over je vestigingsplaats, de ruimte die je nodig hebt en hoe je elkaar kunt helpen. Dan heb je verbinding en kun je samen oplossingen zoeken.”

Voor Cumela is de werk en leefomgeving van de bedrijven komend jaar een van de communicatie en beleidsspeerpunten. Daarvoor komt er ook een aparte campagne om bedrijven aan te moedigen om zelf ook in de gemeente contact te zoeken met het lokale bestuur. Daarvoor worden nu allerlei hulpmiddelen ontwikkeld die leden kunnen gebruiken als ze ook in contact willen komen met hun gemeente. Allemaal met een duidelijk doel. Samen ervoor zorgen dat Cumela lokaal op de kaart komt.

Johan van Dijk