trekker rijden

Zeelandbrug weer jaar open voor trekkers

Datum: 26 februari 2020
Laatst bijgewerkt: 6 maart 2020
Door:
Ook dit jaar mogen trekkers nog in colonne, onder begeleiding, over de Zeelandbrug. Deze toezegging deed de provincie Zeeland eerder in februari. Een toezegging die onder meer door gesprekken met Cumela en ZLTO tot stand kwam.

In de toekomst hoeven trekkers waarschijnlijk niet meer over de Zeelandbrug, omdat de Oosterscheldekering de taak van de Zeelandbrug over gaat nemen. Tot zolang is het nodig dat de Zeelandbrug open blijft. Onder meer Cumela zat aan tafel met de provincie Zeeland om dat voor elkaar te krijgen en met succes. Over 2020 blijft het toegestaan voor landbouwverkeer om onder begeleiding in colonne over de brug te rijden. 

Tijdens het overleg werd ook duidelijk dat wanneer een trekker de brug over wil dat uiterlijk vier uur van tevoren gemeld moet worden. Iets waar onder meer ZLTO blij mee is, omdat zo beter op het weer ingespeeld kan worden. 

Evaluatie
Uit een evaluatie van de provincie is gebleken dat in 2019 in totaal 189 landbouwvoertuigen over de Zeelandbrug zijn gereden, waarvan 151 in colonne. In 2018 waren dat er in totaal 160, waarvan 131 konvooien.

De kosten voor de konvooien en onderzoek kwamen in 2019 uit op ruim 30.000 euro, waar dat een jaar eerder bijna 24.000 euro was. Bij voortzetting van de regeling worden de kosten voor 2020 ingeschat op 35.000 euro.

Passeerstroken
Ondertussen wordt er gewerkt aan een snelheidsverlaging voor de Oosterscheldekering naar 80 kilometer per uur. Dat zou dan dit jaar nog moeten gaan gebeuren. In een later stadium komen er ook nog passeerstroken.