Xpower

Xpower scoort buiten de landbouw

Datum: 24 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 24 juni 2021
Door: Toon van der Stok
Niet de landbouw, maar het openbaar groen en de fruitteelt is de sector waar de elektrische onkruidverdelger van CNH scoort. De vraag is daar inmiddels zo groot, dat het model voor de landbouw on hold staat.

De Xpower is de elektrische onkruidbestrijder die door Case en New Holland op de Europese markt wordt verkocht. Het apparaat wordt gebouwd door Zasso, een in Duitsland gevestigd bedrijf dat deze machine heeft ontwikkeld. Dit bedrijf is nu partner van CNH en verkoopt via de dealers van Case en New Holland nu haar machines.

Xpower

De Xpower is een nieuwe machine om onkruid zonder chemie te bestrijden. In plaats daarvan gebruikt deze elektriciteit om planten inclusief wortel te doden. Daarvoor is achterop de tractor een generator gebouwd die stroom opwekt. Via transformatoren wordt daarna de spanning in deze tweede generatie vergroot tot 8000 Volt. In het eerste model dat enkele jaren geleden is gepresenteerd was dit nog 7000 Volt. Een andere aanpassing is de manier waarop de platen met plus en minpolen in de aanstrijker zijn gemonteerd. In de eerste versie hadden de eerste twee rijen een pluspool en was de achterste de massa. Nu zitten ervoor en achterop een pluspool en zit de massa in het midden. Hierdoor gaat er feitelijk twee keer een stroomstoot door de plant die wordt geraakt. In Belgiƫ lopen inmiddels ook een aantal proeven om de Xpower in te zetten bij de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Dat is wel een kwestie van volhouden, want ook met deze techniek worden niet alle wortels aangepakt. Door bestrijding te blijven herhalen hoopt men wel de plant zodanig uit te kunnen putten dat deze in elk geval niet verder uitbreidt.

Xpower

Veiligheid
In de nieuwe generatie is nog meer aandacht besteed aan de veiligheid omdat CNH beseft dat dit noodzakelijk is als je met hoge spanning de weg op gaat. Achterop zijn bijvoorbeeld extra geleiders aangebracht die controleren of er geen sprak is van lekstroom. Wordt dit wel gesignaleerd, dan wordt de machine direct uitgeschakeld. Ook zijn er bijvoorbeeld sensoren op de hefinrichting die controleren of de machine niet te hoog is uitgeheven. Zodra dit gebeurt wordt ook automatisch de stroom uitgeschakeld.

100 Stuks
Na de introductie van een aantal nulserie modellen blijkt dat er vooral buiten de landbouw veel belangstelling is voor deze machine. Deze is zelfs zo groot, dat de ontwikkeling momenteel alleen is gericht op de modellen voor de groenvoorziening en de fruitteelt. De nieuwe modellen zijn daarom nog maar 1,20 meter breed om goed op verhardingen en langs fruitbomen te kunnen werken. Door de kleinere werkbreedte kan ook met kleinere tractoren worden volstaan ook al heb je nog ruim 100 pk nodig om ook voor deze breedte voldoende stroom op te wekken. Inmiddels draaien in de Benelux al 10 van deze machines. Voor volgend seizoen is CNH druk bezig om de produktie op te schalen. Dan hopen ze er meer dan 100 te kunnen produceren.